Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание, съобщиха от партията . Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов.

Добрев е шестата оставка заради „Апартаментгейт” – скандалът с евтините имоти на властта. Той вече взе главите на бившия председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, експравосъдния министър  Цецка Цачева, двама зам.-министри, а тази сутрин и на един от зам.-областните управители на София.

В своя публикация „Бивол” съобщава, че майката на депутата Делян Добрев, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов са купували имоти ново строителство в столицата на цени около 270 евро на кв. м.Сделките са осъществени 2016 – 2018 г.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", коментира Добрев, цитиран от пресцентъра на партията.

Всъщност това е второто подаване на оставка на Добрев като депутат. През октомври 2017 той отново депозира оставката си като народен представител, тогава заради подозрения за кадруване в Община Хасково, откъдето е избран и за народен представител.

Обвиненията тогава дойдоха от Елена Йончева, депутат от БСП и водач на листата им за евровота. Тя изнесе твърдения за кадруване и назначения на роднини на Добрев в общинската администрация на Хасково, чрез които била създадена престъпна схема. Замесени с схемата бяха именно хората, които сега изплуват и в сагата с евтините апартаменти.

Братовчедка му Росица Гаргова беше финансов директор на общината,  кумът му Евгени Консулов – зам.-кмет на града. Скандалът "Кумгейт”, избухнал след като ГЕРБ оттегли доверието си от кмета на града Георги Беливанов.

Оставката на Добрев тогава беше отхвърлена от депутатите от мнозинството и така той остана в парламента. Сега обаче няма как това да се случи. След отхвърлената оставка на Добрев, по искане на БСП, Конституционният съд отсъди, че отказът на депутатите да приемат напускането е противоконституционно. "Когато Народното събрание установи, че оставката е действителна, то е задължено да прекрати пълномощията на народния представител", обясниха тогава от Конституционния съд.