Човек, колкото и добре да живее, непрекъснато  му се налага да ходи до тоалетната. Поне по няколко пъти на ден. Е, разбира се, това се отнася само за цивилизования свят, тъй като една трета от населението на света или близо 2,5 милиарда души нямат достъп до нормална тоалетна, а 1 милиард от тях вършат естествените си нужди на открито. За съжаление учениците от Хуманитарната гимназия в Пловдив „Св. Св. Кирил и Методий” са на път да се присъединят към този милиард, заради отвратителното състояние на санитарните възли в училището.

В своя публикация TrafficNews.bg постави проблема, за който се говори със сбърчен нос и под сурдинка от години. Репортер на сайта, /който впрочем е завършил същата гимназия/ направи щателно проучване на случващото се в училището, разговаря с учители, родители и хигиенистки. Направи снимки на разбитите и мръсни санитарни възли. Разказа как учениците от горните класове пълнят сапунерките с урина, как чистачките намират пълни презервативи, как по стените се лепят използвани дамски превръзки. Каква обаче бе реакцията на директора на училището Соня Киркова? 

Вместо да вземе мерки да се сложи край на тези „традиции”, които битуват явно от години в гимназията, тя се нахвърли с обвинения срещу репортера  на TrafficNews.bg, обвинявайки момичето, че нарочно е „съсипала авторитета на гимназията”. В разговора, който можете да  чуете от аудио записа, г-жа Киркова прехвърля проблема към учениците от трети клас и твърди, че ако има нещо подобно, то е прецедент. /Трудно обаче може да се търси отговорност от третокласниците за презервативите в тоалетните/. След това тя „припомня” на репортера ни, че „едва е завършила гимназията и това е отмъщение заради проблемите, които авторката е имала като ученичка” и я предупреждава , че може и тя да напише материал за случващото се.  

Но да оставим настрана „педагогическия” подход на директора /всъщност тя нарича себе си директорка, но според Правописния речник е „директор”/. Фактът, че в училището има отделни тоалетни за преподаватели и ученици говори сам по себе си.  Със собствен санитарен възел разполагат дори хигиенистките на гимназията. Тоалетните на учителите и чистачките винаги са под ключ, а ако някой ученик недай си боже влезе в „светая светих на училищното ръководство” получава лекция на тема колко е неуважително да се ползват чуждите тоалетни.  

Далеч сме от мисълта, че директорът и учителите в гимназията носят цялата отговорност за възпитанието на учениците си, но все пак отговорността за реда в учебното заведение, си е изцяло тяхна. И ако стандартните подходи не важат, то би трябвало да се помисли за някаква алтернатива . Макар че точно в тази гимназия алтернативните форми на обучение и възпитание не са на особена почит. Същата г-жа Киркова уволни преподавателят по английски Христо Данев, който организира „Харлем Шейк” в двора на гимназията. Подписите на 600 родители под петицията изпратена до министерството на образованието, не успяха да върнат  любимият преподавател на гимназистите. Прогоненият учител обаче вече втора година работи в елитно столично училище, чието ръководство явно не е толкова консервативно.

Всъщност проблемът с училищните тоалетни не е от вчера, нито пък Хуманитарната гимназия е единственото училище , в което  тоалетната с пълно право може да бъде наречена „кенеф”. Преди година от Националната мрежа за децата, която обединява 115 неправителствени организации от цялата страна, изнесе данни за тревожната тенденция. Учениците в България не посещават училищните тоалетни и търсят други места близо до училище, тъй като тоалетните са мръсни, вратите им не се затварят и в тях няма нужните консумативи. Децата са принудени да се стискат в продължение на 5-7 часа или да не пият вода, за да не им се налага да посещават тоалетна. Това води до сериозни здравословни проблеми – както физиологични, така и психически. От организацията настояват Министерството на здравеопазването да въведе стандарт за училищните тоалетни и да отпусне средства, които да бъдат използвани за техния ремонт и поддръжка.

Проблемът съществува и той няма да бъде решен, ако умишлено се претупва, за да не пострада репутацията на училището /бел.ред. директорката/. Защото здравето на децата  е доста по-важно от нечия репутация.

В галерията публикуваме и скрийн шотове от коментарите на родителите и ученици от Хуманитарната гимназия за проблема, който според директорката не съществува.

Поради твърденията в аудиозаписа, в който директорът Киркова твърди, че подобно нещо не може да се случи в повереното й училище, очаквайте в следващите дни още реакции, снимки и видеа по темата. 

Аудиозаписът от разговора на г-жа Киркова с репортера на TrafficNews.bg  чуйте ТУК!

Първата новина по темата ТУК

TrafficNews.bg