Всички големи партии вече издигнаха своите кандидати в Пловдив, след като днес паднаха и последните въпросителни. От седемте парламентарно представени партии единствено ДПС не е обявила официално своя кандидат. Към 6-те кандидат-кмета трябва да се добави и силната местна структура на „Съюз за Пловдив“ представиха своите кандидати.

Реформаторският блок застана зад член на ГЕРБ, но това не е официалната кандидатура на партията на Бойко Борисов, а Здравко Димитров. Последният излезе като независим кандидат за кмет, но след това получи подкрепата на реформаторите. Днес те официално се регистрираха в Общинската избирателна комисия като единна коалиция с обща листа.

Иван Тотев и ГЕРБ в Пловдив не срещат подкрепата, която има партията в парламента, където Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт оформят кабинета „Борисов 2“. Патриотите застанаха зад бившия кмет Славчо Атанасов, а АБВ си избраха непознатия за пловдивската общественост адвокат Георги Илчев.

Друг интересен факт е, че кандидатите на реформаторите и патриотите са най-отявлените противници на градоначалника.

Дани Каназирева също е сред фаворитите на изборите. Въпреки че зад нея няма голяма партийна структура, тя е сред потенциалните опоненти на Тотев за балотаж.

Лидерът на БСП Георги Гергов реши да се впусне в битката за кмет. Това ще са и първите избори, в които бизнесменът ще бъде участник. Все още има разединение сред анализаторите. Според някои Гергов ще консолидира червените избиратели, а други са на мнение, че голяма част от електората на социалистите ще го бойкотира.

Другите две парламентарно представени партии, които издигнаха своите кандидати през уикенда бяха Атака и ББЦ. Хората на Волен Сидеров залагат на бившият зам.-председател на Народното събрание Павел Шопов, а Бареков заложи на Атанас Панчов.

В близките дни се очаква и ДПС да обяви своя човек за Пловдив, като вероятно това ще е бившият областен управител Венцислав Каймаканов.

До 25-ти септември със сигурност ще бъдат издигнати и други кандидатури, но изброените ще бъдат основните играчи. Голяма част от тях нямат никакви шансове да попаднат сред първите трима, но основната цел е Общинския съвет, който се очертава да бъде цветен, а съставянето на стабилно мнозинство изключително трудно.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg