Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” - Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

- Притеснява ли ви увеличението на болните от коронавирус и как ще коментирате прогнозата на проф. Кантарджиев, че случаите вероятно ще минат 200 дневно?

-Не ме притеснява. Болните, които се съобщават, са само тези, които се откриват. Всъщност те не са болни, те са заразени хора. В страната има много повече заразени, които просто не се откриват. И колкото повече хора се изследват, толкова повече нови случаи ще се установяват. Когато изследванията се правят там, където доказано има случаи на COVID-19, ще се откриват още заразени. Няма нищо необичайно. В понеделник са направени над 4 000 теста и са открити 140 заразени. Ако бяха направени 1000 теста, откритите щяха да са по-малко. Ако бяха направили 8000 теста, щяха да открият над 200 заразени. Всъщност от самото начало се открива един и същ процент заразени- около 3 процента от изследваните.

Това заболяване не може да се овладее със затваряне и изолация. Ще дам един пример с варицелата. Ние сме страна, която до тази година нямаше ваксина за варицела. Една огромна част от хората са карали заболяването и въпреки това всяка година имаме между 25 хил. и 35 хил. случая на варицела. Става дума за заболяване, което се разпространява по същия начин – по въздушно-капков път основно. Въпреки че заболяването съществува много отдавна, всяка година ние имаме хиляди случаи на варицела. Но затова никой не затваря страната и никой не се тревожи особено.

- Във Великобритания в началото се правеха по 15 хил. теста и се откриваха по 5 хил. болни на денонощие. Сега се правят над 200 хил. и откриват 1000 заразени. А при нас тенденцията е обратна – повече тестове, повече заразени. На какво се дължи това?  

- Ако там инфекцията е минала през повече хора, съответно ще се откриват по-малко новозаразени. Докато тук ние се бяхме затворили и в момента, в който се отворихме, съответно числото на заразените започна да се увеличава. Едно, защото се увеличи броят на тестовете, и второ, защото хората започнаха да си контактуват. Но пак казвам, това са хора, които са заразени, не са болни. И е абсолютно безсмислено да се затварят, още повече – да се вкарват в болници. Отново ще повторя това, което многократно съм казвал – тези, които са много болни, трябва да влязат в болница. Тези, които не са много болни, да си стоят вкъщи. Всички останали просто трябва да живеят нормално. И тази лудост да спре.

- Вярно ли е, че заболяването мутира и вече протича по-леко?  

- Точно това искам да ви кажа – че от тези 140 души дневно, много малко са тежкоболни. Броят на хората, които са в интензивните сектори, е около 20-ина. В болниците са настанени няколкостотин души. Огромната част от тях или нямат нищо и са в болница, защото се страхуват, или клиничните им симптоми са на едно грипоподобно заболяване – температура, болки в гърлото, общо неразположение, втрисане, болки в ставите. Нещо, което всеки от нас кара поне 1-2 пъти годишно, и за това не влиза в болница.

- Личните лекари в Пловдив отчитат увеличение на болни точно с такива симптоми. Това коронавируси ли са?

- За да се докаже, трябва да се изследват. Защото симптомите на коронавируса по нищо не се отличават от симптомите на което и да е грипоподобно заболяване. Ако не се бяхме стреснали толкова на тема коронавирус, диагнозата, която щяхме да поставяме на тези хора е, както се казва на жаргон, летен грип.  Ако беше през зимата, щяхме да казваме грип.

- Безопасно ли е да ходим на море това лято?

- Според мен, да. Не е по-опасно от всяка друга година, когато на море хващаме най-често ентеровирусна инфекция.  Тази година, защото вече има и „нов играч на терена”,  вече можем да хванем и коронавирус, който в огромната част от случаите по нищо не се отличава от всички останали вируси по клинично протичане.

- Как могат да бъдат ограничени огнищата на COVID-19?

- Ако се затворим всички, никой не излиза, пак сложим КПП-та, автомобили не вървят, самолети не летят, може би за известно време ще успеем да ограничим разпространението на инфекцията. Но в момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало. И ако някой си мисли, че чрез затваряне може да ограничи една такава инфекция, се лъже. Това нещо се знаеше още от самото начало и нямаше нужда от тези ограничения. Идеята беше да не се претовари здравната система. В момента тя е натоварена на по-малко от 1%. Има около 20-има болни в интензивните сектори, при над 2000 интензивни легла в страната. Другото е да не работим, да се крием, да не ходим на училище, което правим и мисля даже, че започна да ни харесва в някаква степен. Обаче това е пагубно за икономика, образование, за всичко. Колкото по-бързо разберем, че не може да се живее по този начин, толкова по-добре ще бъде за нас.

- Разбирам, че сто против ново затягане на мерките.

- Това ще успокои някои хора от Щаба. Може би за известно време ще се ограничи бройката на откриваните случаи, но в момента, в който се отворим отново, всичко ще се върне в началното положение. Това, което трябва да се направи, е да се спазват тези елементарни правила за безопасност, и хората, които са уязвими, да се пазят и да бъдат пазени. Нищо по-различно от това.