Д-р Малек Насер е завършил медицина в България и живее повече от 20 години в Пловдив. Семейството му обаче е  в сирийския град Хомс, където се водеха най-ожесточените сражения между националната армия и бунтовниците. Д-р Насер оглавява Организацията на сирийците в Пловдив. В интервю за TrafficNews.bg той разглежда под друг ъгъл атентатите в Париж, разказва за генезиса на терористичните организации и коментира рисковете за Европа и България.

 

- Изненада ли беше атентатът във Франция или бе предизвестен?

-За съжаление не беше изненада. Тероризмът е тумор, зараза. Като го посееш някъде – той се разпространява.  Когато целият свят се изправи , за да се бори с ебола – това беше нещо добро. Но за съжаление това не се прави срещу тероризма.  Преди няколко години, за да свалят едно правителство , няколко държави активираха всички изкривени мозъци на духовници да агитират и манипулират млади хора в арабския свят и арабските и ислямски общности в европейските държави, за да отидат да се бият в Сирия и отвориха темата „джихад”. Но не си направиха сметката , че тази манипулация е необратим процес.  Когато ги превърнаха в терористи, те не си направиха сметката , че тези хора ще се върнат там където живеят и ще продължат да бъдат терористи. Той не може да е терорист в Сирия и съвестен гражданин във Франция. Един човек не може да крадец в Кючук париж, а светец в Кършиака.  Това , което наблюдаваме,  е началото на огромна вълна , която ще залее Европа и ще държи в страх и несигурност обществото. До скоро голяма част от тези държави подпомагаха страни,  които изповядват краен ислям като Саудитска арабия , които финансират и обучават терористи. А когато финансирането спира, се повява сериозен проблем в терористичните групировки като Ислямска държава и новите клонове на Ал Кайда. Този процес започва. Тези терористи бяха натоварени с една задача- да свалят режима на Башар Асад. Само че не успяха. Сирийската армия нанася сериозни удари, притиснала ги е до турско -арабската граница и те имат само една алтернатива- или да бягат към държавите , които са ги пратили или да загинат във войната. Техните пари и ресурси са на изчерпване и скоро ще загубят битката.  Терористите ще се почувстват предадени от държавите , които досега финансираха войната, ще се озлобят още повече.  И най- вероятно ще активират клетките си в Западна Европа  и да извършват погроми като този във Франция.

-До колко България е застрашена ?

-Най- лошото е, когато терористите  успеят по един или друг начин да преминат през турска територия , да влязат в България като бежанци и да започнат да извършват атентати. Опасявам се , че това може да се случи на територията на Европейския съюз и в България.  И трябва да се вземат много сериозни мерки. Трябва да се направи анализ на хората , които са тук като бежанци или които тепърва ще влязат. Много от службите на държавите от Европейския съюз вече правят връзка със сирийските служби, за да получат информация за лицата, които пребивават на тяхна територия. Политиката си е политика, сигурността си е сигурност.  Когато в едно общество цари страх и несигурност, то е непълноценно.  Българските служби също трябва да се свържат със сирийската администрация. В Сирия има огромен масив от информация за лицата , които се издирват. Така могат да бъдат предотвратени ненужни убийства.

- Кака според вас е била целта на терористите в Париж- отмъщение или всяване на страх?

-  Според мен ислямският тероризъм е дело на чужди разузнавателни служби.  Ако разгледаме атентата в Париж в детайли ние откриваме , че в него има само негативи за ислямската общност, ислямската религия  и за самата идея, защото те изправят срещу себе си целия свят. По този начин се настройва Запада срещу ислямския свят. Който чете история и знае хронологията на конфликтите в Близкия изток, знае кой стои зад тях. Затова казвам, че това е едно глобално мероприятие , заради което умират невинни граждани.  Самият факт , че Ислямска държава , която уж се бори срещу американската политика , се разполага на територията на страна , която е в конфликт с Америка, е странен.  Ако погледнем кой финансира организацията, кои са духовниците, веднага става ясно кой стои зад нея. Финансирането идва от Саудитска Арабия и Катар , които са верни кучета на Америка и Запада. Само преди 4-5 години Щатите финансираха организации като Ал Нусла и Ислямска държава. Защото това бяха революционерите в Сирия. А сега казват , че са терористи.  Ако Асад бе отстъпил властта, сега щяхме да имаме държава, чиято официална политика щеше да бъде тероризма. Още тогава предупредихме, че това е изключително опасно за региона и света. В интервю, което правихме преди 3 години с теб,  бях казал, че Сирия е единствена сигурна зона и там хората бягат при конфликти. А сега цялата бежанска вълна идва към Европа. Сега бягат към Турция, ама те не са глупави и им осигуряват коридор към Европа. Там пазителите на човешките права ги приемат и рискът е огромен.

-Все повече са хората, които смятат , че Западът проявява прекалено голяма толерантност и се грижи повече за правата на терористите, отколкото за обикновените хора. Крайно десните партии печелят все повече привърженици.   Има ли полезен ход?

- Западът и Америка трябва да признаят , че са сгрешили. Лошо е,  ако от инат не го правят, защото тази грешка в дългосрочен план може да бъде пагубна за света.  Свалянето на един светски режим  във взривоопасен район като Близкия изток и опита да го заместиш с крайно религиозен режим е много опасно. Опитаха да го направят в Египет и ако не беше армията , в момента там щяха да управляват ”Мюсюлмански братя”,в Либия също, в Тунис до скоро също управляваха ислямистите. В един момент големите държави осъзнаха , че този модел е опасен , спряха да изливат пари и светските партии успяха да вземат властта.  В Сирия искаха да направят същото.  Но този план се провали и глобалният проект се обръща срещу създателите си.

Сега Сирия отблъсква джихадистите и е въпрос на месеци да ги прогони от нейната територия. Въпросът е къде ще отидат те? Не е ли време страните да се договорят и тези терористи да бъдат заловени и изпратени по затворите. Ако те се пръснат по света , няма да остане безопасно място. Ще започнат да се създават нови организации, а почва за такива в Европа има достатъчно. Например в Германия има голяма мюсюлманска общност. Далеч съм от мисълта, че всички биха приели крайния ислям , но то и не е необходимо. Достатъчни са 5-10 процента- това са хора , които не могат да се интегрират, чувстват се неразбрани, унижени,  не се реализират , търсят причината за неуспеха си извън своя живот. Подобни общества има във Франция, Англия, а и в България. Нека не крием главите си в пясъка. Тук има 20-30 процента мюсюлмани. Те не са крайни, но като има кой да ги обработва и да им налива пари, всичко е възможно. Единственото което ме успокоява е, че тук няма да се повлияят от идеята , а от парите. А някой купен може да бъде откупен.  Добре е , че службите удариха навреме организацията в Пазарджик.  Защото ако ги оставят да се увеличават може да се стигне до религиозни сблъсъци и гражданска война. Може на някои хора да им звучи нереално, но всъщност сме много близо до такава опасност. „

-Смятате ли , че медиите прекрачват границите?

-Повода за този атентат не са карикатурите. Карикатури има от 7-8 години и то в различни медии. Този атентат е в резултат на тази конфронтация между продукта и създателя му. Това е отмъщението към създателите. Ако бяха избити невинни граждани , това щеше да предизвика по-голям смут в ислямската общност. Но понеже е адресиран към хора , които са се гаврили с основни мюсюлмански символи,  терористите ще намерят и вече намират подкрепа дори сред  доста либерално настроени хора от различни вероизповедания. Така те се правят на защитници на исляма, а в същото време връщат на Франция, която в началото подкрепи атаката срещу Сирия , а след това се отдръпна и ги остави сами срещу една добре организирана армия.

-Като човек , изповядващ исляма, обиждат ли ви тези карикатури?

-Една карикатура не може да ме обиди. И за Исус Христос има много филми, които поставят под съмнение основите на християнската религия, има също и карикатури и какво ли още не. В света има много хора , които не приемат мюсюлманската религия. Просто всеки изразява мнението си по този начин. Не ми харесва, но не ме наранява. Но тези карикатури могат да обидят много хора. И за съжаление това помага на крайни ислямисти, да агитират за своите цели. Но въпросът за одобрението не може да минава през куршумите. Може да има дебат, но в цивилизования свят няма място за хора , които искат да решават проблемите си с атентати.

- Но как цивилизования свят да се пребори с  хора, които се присмиват на цивилизацията?

-За съжаление цивилизования свят използва тези елементи, вместо да ги отстрани. Замразяват ги с цел да ги използват , когато им трябват. Но терорът не е за временно ползване.  Когато го създадеш и толерираш, един ден той ще се обърне срещу теб. Тероризмът може да се пребори с толерантност между различните хора и безкомпромисност към тези, които стимулират тероризма.  Искам също да напомня , че тероризма не е само в Париж. Ако тази седмица там бяха убити 16 души, то в Близкия изток терористите обезглавяват стотици невинни  мъже, жени и деца. Колят ги като кокошки, снимат ги и ги разпространяват по интернет.  Не виждам някой да говори за това, не виждам хора в Европа или Щатите да правят бдения в памет на тези избити хора, не чувам политиците да говорят за това.  Това е двоен стандарт. Ако на Запад умре един човек всички медии гърмят. През последните 4 години в Сирия са избити над 200 000 човека. Защо не се говори за това? В моя град Хомс , само в моя квартал имаше 10 коли бомби , който взривиха училища и детски градини.  Бяха избити стотици деца на възраст между 8 и 14 години. Да не говорим колко инвалиди останаха за цял живот. А свидетелите- как тези деца ще преодолеят психическия шок?В Сирия в момента се обучават психолози, които да работят с тези деца.

-  Преди година прогнозирахте голяма бежанска вълна? Отминала ли вече опасността?

- Единственото , което временно намали броя на бежанците,  е  това че Европейският  съюз подписа споразумение с Турция да не допуска бежанците в Европа, като им направи търговски облекчения. Но ако Турция спре да го спазва, ще има огромна бежанска вълна. Трябват и законодателни промени. Защото , когато един чужденец стъпи на българска територия, нашите власти вече нямат право да го върнат и трябва да му дадат статут. А след като е със статут на бежанец , той трябва да пребивава на наша територия, а в другите държави може да ходи само на гости. Българските власти се надяваха , че бежанците ще продължат към Германия и други европейски страни и ще се спасят , но ето че сега започнаха да ги връщат.

Каква е вашата прогноза  за развитието на конфликта?

- Светът не е готов да понесе нито жертвите от тероризма,  нито бежанските вълни. Според мен през 2015 година ще има обрат в световната политика.

Парашкева Иванова