Д-р Дарина Дамянлиева е завършила Медицински университет - Пловдив. В момента е специализант в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Трето поколение медик е. Посещавала е курсове и конгреси по дерматологична и естетична медицина и има сертификати за работа с дермални филъри, мезотерапия, химични пилинги и ботулинов токсин. От 2009 г. е член на „Българския лекарски съюз“, а от 2017 г. и на „Българско дерматологично дружество“. Преминала е стаж в Клиника по пластична и дермална хирургия в болница „Saint-Rock” в Ница, Франция. Владее френски и английски език.

- До какви проблеми може да доведе честата употреба на дезинфектанти?

- Честата употреба на дезинфектанти, предвид факта, че голяма част от тях са на спиртна основа, може да доведе до раздразнение, изтъняване и сухота на кожата.

Дезинфектантите я предпазват от вирусите, но честата им употреба може да разруши липидния слой и тя става по-податлива на различни бактерии. Затова е хубаво след дезинфектанта да се използва възстановяващ крем.

По-добрият вариант е да се мият ръцете, отколкото да се използват дезинфектанти. Сапунът също изсушава кожата, но не в толкова голяма степен.

- А на ръкавици и маски?

- Честата употреба на ръкавици може да доведе до проблеми с кожата, тъй като се получава ефект на запарване. Особено в горещите месеци не е добре дълго време да стоим с ръкавици. Ако е наложително да се използват, нека да са без талк и през определено време да се свалят, за да се проветрява кожата.

Препоръчително е да се използват хидратиращи продукти. Същото важи и за маските. В топлото време те също запарват и могат да доведат до дерматит и екзема. Кожата трябва да има възможността да диша.

- Удачно ли е да се използва дезинфектант на плажа?

- Не е много удачно. Както казах, дезинфектантите са с голямо съдържание на спирт. Излагайки се на пряка слънчева светлина, при някои хора може да се получи зачервяване на кожата или болка. Може да предизвика дори и изгаряне.

Същото може да се получи и при поставяне на парфюм преди плажа, защото и парфюмите съдържат спирт. Затова е хубаво при излагане на пряка слънчева светлина да не се прекалява с тях. Това трябва да се има предвид не само на плажа, но и винаги, когато сме изложени на пряка слънчева светлина. 

- Как да изберем подходящата козметика за защита от слънцето?

- Това много зависи от типа кожа. Тоест, колкото по-светъл е фототипът и колкото повече лунички има по кожата, толкова по-голям трябва да е факторът на защита, препоръчително е той да не е по-малко от 50. Същото важи и за лицето.

Хората, избирайки слънцезащитни продукти, трябва да четат внимателно опаковката. На нея трябва да има абревиатурата SPF (Sun Protection Factor), както и абревиатурите за защита от UVA и UVB лъчи.

Какъвто и да е фототипът на кожата, не препоръчвам по-малък от 30 фактор. Сега слънцето наистина е доста по-силно и с по-лошо влияние, отколкото преди години.

- Как да се защитим, ако имаме бенки и белези по тялото?

- За бенките и белезите препоръчвам на първо място, ако е възможно, тези места да не се излагат на пряка слънчева светлина. Ако това не е възможно, върху тях трябва да се поставя слънцезащитен продукт с фактор не по-малко от 50 през кратък период от време.  

- Какви продукти да използваме и как да се грижим за кожата си след море или планина?

- Предвид изсушаването на кожата след море и планина, е добре да се използват хидратиращи продукти и процедури, за да бъде възстановена кожата. Хубаво е кожата да бъде почистена след море и да бъде подготвена за студените месеци.

- Наблюдавате ли тенденция към повишаване на злокачествените образувания по кожата и по какъв начин можем да се предпазим?

- Не мисля, че има повишаване на тази тенденция, но не мога да съм абсолютно убедителна в отговора си, защото голяма част от пациентите се консултират с онкодерматолозите, които са специалисти в тази насока.

Добре е хората да внимават за бенки, които изглеждат съмнителни. Ако имат някакви притеснения, да посетят специалист, за да се осъществи добър и навременен контрол.

- Какви проблеми могат да създадат химикалите, които се използват за дезинфекция на басейните?

- Сухота, зачервяване на кожата, при някои може да се получат екзематорни прояви. Особено внимание трябва да имат хората с чувствителна, атопична кожа и тези с кожни заболявания  

Хубаво е след всяко излизане от водата тялото да се полее с чиста вода, така че хлорът по кожата да се измие. И, разбира се, прибирайки се вкъщи, веднага да се вземе душ с хидратиращ измивен продукт.

- За кои козметични процедури е подходящ този сезон и кои не са препоръчителни?

- Сезонът е подходящ за всички хидратиращи процедури. Не препоръчвам лазери и пилинги, както и всякакви процедури, които нарушават целостта на кожата, защото могат да доведат до хиперпегментация.

Голяма част от новото поколение лазери могат да се използват целогодишно, но нека все пак хората да имат едно наум. И ако решат да правят лазер, по-добре е да не е след или непосредствено преди море.