"Ние понесохме тежък удар, отвратихме народа. По-тежки санкции от тези не може да направим. Дали Цветанов остава в ГЕРБ, това е работа на структурите, те решават и си го искат. Структурите припознават Цветанов като един от важните хора". Това беше първият коментар на премиера и лидер на ГЕРБ във връзка със скандала „Апартаментгейт“.

"Още в първия момент казах, че след като не изглежда добре, ще има санкции. Вярвам му на Цветанов. Седем дни нямаше медия, която да не държеше тази тема от сутрин до вечер", каза още министър-председателят.

"Цветанов доста надълго обясни вчера за всяко едно нещо откъде е дошло. Много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда. Едно е да обявиш една такава цена от 2500 на квадрат, друго е да купиш на такава цена", коментира още премиерът.

„Абсолютна лъжа е, че има приятелски огън. Това е фалшива новина. През цялото време съм говорили с колегите, всички сме страдали от тази новина. Да не мислите, че ни беше приятно, а да не се публикува, че кредитният рейтинг е от стабилен на положителен. А ние си говорим за този гейт, където вече има и кумове и отвратихме народа", увери Борисов.

И добави: "Ние създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни. Дори и за съмнения, дори само за морално усещане, че нещо не е наред, взимаме мерки". И обясни, че Вежди Рашидов има фирма за търговия, купува и препродава апартаменти, това му бил бизнесът. Затова и за него нямало санкции за евтините апартаменти.

"Като има подобен скандал, трябва да се понесе отговорност. Ние понесохме на всички нива. Факт е, че остава много неприятно впечатление от обществото. Няма значение коя е причината, но ние демонстрираме, че носим отговорност", допълни той.

За шефа на ВКС Лозан Панов, чиято съпруга се оказа с много изгодно жилище от "Артекс", пък каза, че всеки трябва да погледне собствената си къщичка, но остави на медиите да го коментират.

Винаги съм се плашил от приятели и съм казвал, че нямам приятели, коментира още премиерът. Освен мен, репликира го стоящият до него Владимир Кисьов от СДС. Той затова и си направи отвод, засмя се премиерът, визирайки оттеглянето на Кисьов от евролистата на ГЕРБ след споразумението между двете партии.

Оставките и новите назначения ще се гласуват утре сутрин. Борисов обяви, че ще даде няколко задачи на новия министър на правосъдието и първата ще е още юни да падне мониторинговият механизъм над България.