Много полиция на Околовръстното!, сигнализираха днес  будни граждани. Преди два дни в Пловдив бе разбит банкомат и първото, за което пита един репортер е,  дали полицаите не са открили автомобила на касоразбивачите или някой от бандитите. А дано, ама надали, както пеят Графа и компания. Оказва се, че поводът за полицейската сбирка е доста по- нетрадиционен – курбан за здраве и срещу катастрофите на пътя. За тази цел е заклано агне, а мястото на жертвоприношението е храмът „Покров на Пресвета Богородица”  на Околовръстното шосе.

Месец юни бе един от най- кървавите, като само през последната седмица по пътищата в областта загинаха 8 души. Това е знак, че има сериозен проблем. Разбира се, проблемът далеч не е само на полицията, но обикновено катаджиите са на амбразурата, когато стане напечено. А изминалите седмици бяха наистина зловещи. И тъй като за разлика от някои други произшествия, катастрофите не могат да бъдат скрити от статистиката, в МВР явно са решили да вземат спешни мерки. Очевидно стандартните – патрули, засилен пътен контрол, камери, скоростомери, глоби и пр. наказания не дават очаквания резултат, са решили да потърсят по – нетрадиционни начини за справяне с тежката пътна обстановка.

За щастие поне не са последвали примера на кмета на Нова Загора Николай Грозев, който  преди три години изсипа тон и половина захар по пътищата срещу катастрофите. Вместо това местната полиция ще разчита на кръвта на агнето,  принесено в жертва, за да се спрат кръвопролитията по пътищата. Как обаче едно мъртво агне ще накара стотиците камикадзета по пловдивските пътища  да натиснат спирачката, да не отнемат предимство, да не изпреварват колони, да не влизат в насрещното, да спират на пешеходни пътеки  и пр. изобщо не ми е ясно.

Далеч по-смислено е да се разчита на конвенционални методи, а не на езически обичаи за намаляване на пътния травматизъм. А те са засилен контрол, глобално видеонаблюдение както в града, така и по магистралата и главните пътища, и разбира се, подобрена организация за връчване и събиране на глобите. Най- важното е възпитанието и обучението на децата, които са бъдещите шофьори.

Също така е добре да припомним, че от 864 година християнството  е официална държавна религия в България. Без да влизаме в теологични спорове, е добре да се знае, че курбанът като ритуал не е приет от християнската религия, макар и доста свещеници да припознават езическия обичай. Излишно е езичеството да влиза и в полицията, защото ако днес спираме катастрофите с курбан, дали утре няма да разкриваме убийствата с врачки?