-Адвокат Марковски, в Пловдив избухна скандал с обезщетения на пострадали от катастрофи. Каква е практиката в такива случаи? 

-Практиката трябва да бъде свързана с разпоредбите на закона.  Всеки претърпял ПТП има право на обезщетение от застрахователната компания, в която автомобилът има "Гражданска отговорност". Ако потърпевшия или наследниците преценят , че не е достатъчно,  могат да заведат дело в съда. Напоследък доста често се поставя въпроса , колко трябва да е възнаграждението на адвоката. Отговорът е в закона за адвокатурата и една таблица за възнагражденията и практиката. Всеки адвокат знае , че българите са бедни. При смъртен случай хонорарите не са малки, имаме гражданско обезщетение от няколкостотин хиляди лева. И при спечелване на делото хонорарът се присъжда на адвоката на пострадалите.  Така че адвокатът определяйки хонорарът си,  не ощетява клиента. Има и друг вариант- адвокатът договаря хонорарът си с клиента. Практиката е да се договарят 10-15 процента.

-Говори се  за цифри между 25 и 30 процента.

-Тези проценти се вземат от нетолерантни колеги. Бих посъветвал колегите да не правят подобни договорни съглашения, защото ще загубят бъдещи клиенти.  Във всеки случай трябва да има писмен договор и определен хонорар. Клиентът трябва да знае, той трябва да е съгласен.

 -Да, но има хора с ниска правна култура, неграмотни. Те как са защитени?

- Има разни асоциации с идеална цел, които защитават пострадали от катастрофи. Там нещата понякога вървят по ужасяващ начин. Има хора, които са във връзка с погребални бюра, морги, дават уж пари за погребения, между другото им дават някакъв договор, а хората в скръбта си не виждат какво подписват. Други пък са неграмотни. Става въпрос и за морал. Но когато на везната има морал и пари, много често натежават парите. Но това да обираш бедни и неграмотни хора е грях и този , който го прави ще си понесе последиците.  Адвокат милионер няма- ние не караме поршета, нямаме яхти. 99% от адвокатите се съобразяват с възможностите на хората.

TrafficNews.bg