Преди три години в Адвокатска колегия – Пловдив бе извършена „тиха” революция и след избори, обжалване, анулиране и балотаж Адвокатския съвет се сдоби с изцяло ново ръководство. За председател бе избран адвокат Стефан Левашки, а негов заместник стана Зоя Тошкова. В края на януари т.г. изтича мандата на Съвета и колегията е на прага на нови избори. Пред TrafficNews.bg адв. Левашки заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Основната причина за отказа му е, че „не е успял да намери общ език за генерални реформи в адвокатурата”. Днес  изтече срока, в който кандидатите за поста Председател могат да подават документи. В Съвета са постъпили две кандидатури – на Зоя Тошкова и на Иван Демерджиев. Изборите за нов Адвокатски съвет ще се проведат в края на януари. 

До какви промени доведе „тихата революция” и какво прекърши желанието на адв. Левашки да работи „на ползу роду” четете в интервюто му в TrafficNews.bg.

  - Преди три години оглавихте пловдивската адвокатска колегия с доста амбициозна програма. Сега, на финала, каква е равносметката?

- Наскоро си прегледах  програмата, с която се кандидатирах и установих, че повечето от изпълнимите неща съм направил. Най- важните бяха публичност – по наше време за първи път всички протоколи с решения на Адвокатския съвет започнаха се качват на сайта на колегията и са дост,ъпни за всички адвокати. Друга важна точка от програмата ми бе увеличаването на броя на членовете на Адвокатския съвет. Беше от 7 души, което е минимума. Сега той е 11 души и 4 резервни членове. Това бе важно, за да има кворум за заседания. Направихме много стриктен контрол върху разпределението на служебните защити и особените представителства. Това се случва със специална програма се контролира този процес. По начин  не могат едни и същи колеги да получават лъвския пай от доходоносните дела, а други ниско платени служебни защити, както това се случваше преди.  Сега много колеги са недоволни, защото получават много по-малко служебни защити отпреди. Но те не отчитат факта , че като получат някаква сума, трябва да застанат пак на опашката, докато се изравнят с останалите.  В момента броят на колегите, които се вписват в регистъра за правна помощ  е много по-голям и служебните защити не могат да бъдат постоянен доход за някого.

-Очевидно приходите спадат, щом половината пловдивски адвокати са вписани в Националния регистър за правна помощ?

- Няма как да не спаднат. Броят на адвокатите не се е променил драстично през последните години – за Пловдив той варира от 1200 до 1250  души.  Тенденцията е, че млади колеги се вписват, но в същото време много колеги се отписват , за да започнат общинска или държавна работа. Но все пак , когато преди 20 години аз съм се вписал като адвокат, бяхме около 400 души. Това означава , че броят на адвокатите се е увеличил 3 пъти, а работата не се е увеличила три пъти. Едната основна причина за това е Терминал 2, а другата – че все по-малко хора в България упражняват някакъв частен бизнес. Все повече хора търсят сигурността на държавната работа. Стопанската инициатива намалява все повече и става по-трудно да се плащат данъци,  хората да се самоосигуряват.

- В момента в обявите за работа търсят хора за антикорупционната комисия със заплата 650 лева и шофьори със заплата 1 200 лв. Имате ли някакво обяснение на този феномен?

- Младите юристи започват със заплати 600 – 650 лева. Един юрист в кантора на ЧСИ или в нотариална кантора взема повече. Но нямам представа защо на един шофьор се предлага по-висока заплата от тази на правист. Причина затова може и да е девалвацията на юридическото образование.  При 7 милиона души население, от което голяма част от младите хора са абсолютно маргинални и функционално неграмотни , да имаме 7-8 юридически факултета , не е нормално.

-Каква е мотивацията на тези млади хора? Защо предпочитат да работят за държавни учереждения, след като там предлагат толкова ниски заплати?

-Може би , защото искат да работят по специалността, за която са учили. Затова може би предпочитат да започнат нископлатена работа, за да се развиват, да натрупат опит.  Защото все пак не са учили 5 години, за да бъдат шофьори. 

-Подобни заплати в държавните структури не са ли генератор на корупция?

- На мен винаги ми е било странно митничари, данъчни , полицаи да бъдат с толкова ниски заплати. За съжаление не е тайна, че много данъчни обслужват фирми, като им водят счетоводство през кантори на свои близки. Знаем , че има полицаи, които през свободното си време , работят като охранители. Човек има определени нужди, които трябва да задоволи и това няма как да стане с тези заплати.  Затова няма как тези обидно ниски възнаграждения да доведат ако не до корупция, то до търсене на алтернатива за допълнителни доходи, които са на ръба на закона.

-Защо няма да се кандидатирате за втори мандат?

-Причините на първо място са лични- в Пловдив, при численост 1 200 души, длъжността председател е обществен пост без каквото и да е възнаграждение. Той  отнема много от свободното време, от работата, от семейството. Ангажиментите са много и за себе си почувствах умора. От друга страна виждам , че започвам да занемарявам собствената си кантора. Аз съм адвокат по тежки наказателни дела и трябва да действам при условия на спешност и неотложност, когато имаме задържано лице и ангажиментите в съвета ми пречат на другата работа.  Но най- важната причина, която ме накара да преосмисля кандидатурата си за втори мандат е, че моя мандат протече при два Висши адвокатски съвета. И със стария, и с новия ВАС не можах да намеря общ език за генерални реформи в адвокатурата по отношения на приемане на най- спешните промени в Закона за адвокатурата, за съдебен контрол върху актовете на ВАС, за електронното гласуване в адвокатурата и ред други фактори, които аз като председател няма как да ги променя, тъй като това е политика, която трябва да се води от нашите висши органи. И тъй като не съм конформист счетох, че на практика като Председател на адвокатския съвет в Пловдив няма какво да дам.

- Преди два месеца Пловдив бе домакин на една голяма адвокатска среща, в която чухме доста радикални мнения?

- Това бе конференция извън казионните конференция на Висшия адвокатски съвет , които протичат като едно соаре с хапване, пийване и танци. Деловата част е безплодна и не води до съществени промени. За разлика от тези конференции, срещата в Пловдив и следващата в Стара Загора, бяха в различен формат. Взеха се важни решения за промени в Закона за адвокатурата, които бяха изпратени до ВАС. По принцип съветът се отнася малко надменно към такива мероприятия. Но се надявам тези конференции да бъдат традиционни, защото гласът ни трябва да се чува, а не да сме само вносители на членски внос. Членувам в най- голямата адвокатска ФБ група и виждам, че колегите имат мнение, идеи,  когато счетем, че се нарушават права на обществото или на нашето съсловие, се правят сигнали до различни органи. Очевидно адвокатурата не се чувства достатъчно добре защитена в лицето на висшите ни органи и търси начини да може да се самоорганизира и самозащити в определени ситуации. За съжаление предстоящото Общо събрание нищо няма да промени- ще бъде по сценария „пляскай и гласувай”.

-Следите ли делата с висок обществен интерес? 

- Опитвам се да се информирам. Прочетох определението на съдия Хинов, с което той променя мерките за неотклонение на Иванчева и заместничката  й Петрова и го адмирирам. И изказът му, аргументацията му са  правилни, и най- вече смелостта , с която променя мерките за неотклонение. Не познавам казуса по същество, но наистина не мисля, че тези жени трябва да стоят до процеса в ареста.

- От кога решението на един съдия, който според Конституцията е независим, вече е смелост?

- И аз не знам от кога и как стана така, но и мен самият вече много рядко нещо ме радва в правосъдието в България. Един такъв акт ти връща поне малко надеждата и куража, че не всичко е загубено. Не е тайна, че нещата в правосъдната система не вървят добре. И то поради много причини. Досъдебното производство е изключително бавен процес. Разследвания за  по-леки престъпления приключват сравнително бързо . Но не е ли задържано лицето или са изтекли 8-те месеца на задържането под стража,  дознанието се закача на пирона и  може да остане там с години. В шкафа имам поне 15 досъдебни , някои от които са на по 5 години. Имам няколко митничарски дела, от които хората изкараха по 8 месеца в ареста , пуснаха ги и от тогава никой не ги е търсил. Законът бе променен и вече не можем след изтичане на 3- годишния срок да искаме прекратяване или внасяне на делата и те си стоят така. Съответно много се бавят сроковете за внасяне на обвинителен акт. След като влезе делото в съда, то може да остане там с години заради формалности.  А при условно правосъдие няма как да има силна държава.

- Но все пак държавата демонстрира сила с акции срещу хора, които до скоро бяха недосегаеми за закона!

- Мисля , че тук  ПР ефекта е повече. Парата е в свирката. Още не сме видели такова животно като осъден политик или осъден олигарх. И много интересно как едни ги залавят, а други - не.

- Колко са претендентите за поста ви?

-  На този етап кандидати са зам. председателят Зоя Тошкова и секретарят на Съвета – Иван Демерджиев.

- Имате ли фаворит?

-Не . Аз съм ги избрал в екипа си. Работил съм добре с тях. Те са добри специалисти, така че желая успех и на двамата!

Оспорвани избори в Адвокатска колегия, Левашки спечели с 22 гласаЗа останалите органи - Контролен съвет и Дисциплинарен съд, кандидатите отиват на балотаж другата неделя