Иво Христов несъмнено стана една от най-големите изненади в листата на БСП. Той влезе под №4, като гражданска квота, по неофициална информация, като лично предложение на лидера Корнелия Нинова.

Вече бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев е известен с острите си позиции срещу ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов дори лично се прицели в президентския човек.

"Там има един човек, който пише и е сивият кардинал, защото когато си говорим с президента Радев, аз от години общувам с него и той е един прекрасен човек", заяви в свое интервю Борисов, визирайки именно Иво Христов.

Шефът на президентския кабинет често публикува критични статуси в социалната мрежа срещу управляващите, дори след като зае мястото на "Дондуков 2".

Самият Христов е дългогодишен преводач, журналист, човек с леви позиции. През годините стана част от кръга "Солидарна България".

Защо тогава влизането в листата не червените стана такава изненада за запознатите? Заради крайно критичните му позиции и срещу левицата.

Част от материалите, предимно от по-старите, могат все още да бъдат лесно намерени в блога му. Прави впечатление, че много от тях са насочени към бившия лидер на БСП, сега президент на ПЕС Сергей Станишев. Макар че не фигурираше в номинациите на ръководството за евродепутати, националният съвет го вкара с тайно гласуване, едно място зад Христов.

"Мнозинството иска думата" - 11.12.2014

"Старата пишман-левица отдавна функционира като Бюро по труда за партийни активисти. В опозиция затваря гишето и сменя реториката, но след четвърт век лукавене трудно ще си върне доверието на гражданите".

"Сергей Форевър", в. Сега ­- 26.06.2014

"Персонажът му отдавна премина от аналитичния във фарсовия жанр. С прозвища Ким Серж Ин и Пинокио от Позитания Станишев е истинска манна за враговете си. До степен, че те бойкотират кворума, за да не гласуват оставката му. Искат го тук и завинаги".

"Миков, Паргов, Стоилов и прочее, са лишени от харизма и подхождат по-скоро за погребални агенти на партията си"

"Напъна се планината и роди Станишка" - коментар за в-к "Сега" 23.05.2012

Виж, диагнозата е ясна. БСП страда от хипнотичен конформизъм, съчетан с пълна атрофия на партийното тяло и неспособност за инициатива.

"Те сеят, ние жънем" - в. "Сега" 05.08.2011

Август е и сме свикнали БСП в този сезон да се вълнува предимно от чинията на Бузлуджа, дори когато държавата се тресе.