Ако не беше тя, Пловдивският панаир отдавна щеше да е нещо друго. В последните години Веселина Александрова е най-силната и понякога последна спирачка пред схемите, които Георги Гергов плете с останалите политически сили в града в опитите си да овладее изцяло едно от емблематичните места в Пловдив.

Нейната битка за държавния и обществен интерес в собствеността на “Международен панаир Пловдив” АД отдавна излезе от рамките на града. Въвлечени бяха активните граждани и политици от Пловдив и Варна и няколко министерства в София. На всяко тяхно действие или бездействие в полза на Гергов, тя отговаряше с нови и нови инициативи. Дори когато ситуацията изглеждаше безнадеждна, като опитен юрист Веселина намираше членове и алинеи, с които да атакува беззаконието.

“Да съм адвокат е детската ми мечта, макар че според учителите ми в гимназията по-подходяща за чувството ми за справедливост би била професията съдия. От най-ранна детска възраст, та до днес вкъщи разговаряме за политика. Благодарна съм на семейството ми за пълната подкрепа, която получавам – за избора ми да стана адвокат преди време и да бъда политически активна днес”, казва Александрова, която отново е кандидат за общински съветник от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Именно тези две неща – политическата ѝ позиция и любимата професия стават причина за една от най-успешните ѝ битки. В преследване на основната цел – да не позволи предаването на пълния контрол в ръцете на един човек, Веси използва юридическите си познания и опит, и се справя.

Историята започва през 2021 г. с внесено по време на заседание на Правна комисия към Общински съвет Пловдив уж невинно предложение да се приеме Варна като акционер в ”Пълдин Туринвест”. За Веселина като адвокат, практикуващ търговско право, веднага става ясно, че целта тук е съвсем друга – не толкова Варна да стане акционер в едно губещо дружество, а чрез тази стъпка акциите на Варна от Пловдивския панаир да преминат у  Гергов. С тези акции той ще увеличи дела си до онзи процент, нужен му, за да взима сам дори решения за прекратяване и ликвидация на дружеството, което към момента не може. Следва светкавична реакция от Веселина по оповестяване на рисковете, ако се приеме това, както и алармиране на варненските съветници да не гласуват за тази схема.

От онзи момент започва една дълга битка, на която общинският съветник от “Демократична България” е основен двигател, води се на няколко фронта и минава през няколко редовни заседания в два общински съвета – Пловдив и Варна, събиране на подписи за свикване на извънредни заседания на пловдивския съвет за поправяне на абсурдни негови решения във връзка с панаира, минава през множество съдебни дела, оспорвания, спирания на вписвания в Търговския регистър, включително настоятелно и непрестанно изискване от кмета на Пловдив да изпълнява законовите си функции и да води делата, гарнирано с ответното нежелание на кмета да ги води и съзнателното му пропускане на срокове.

“В този юридически и политически маратон на няколко фронта периодично излизаха заглавия в медиите, че битката е загубена и Гергов е овладял контролния пакет. Не се отказахме и намерихме начин да я продължи и да го предотвратим”, казва възпитаничката на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Увлечени от значимостта на панаира и борбата за спасяването му, в нейна помощ се включват и граждани със серия от протестни действия, а нейни колеги адвокати се включват с юридическа помощ и предложения. Обръща се и към министъра на икономиката, с чието активно включване решаващите акции са запорирани по решение на съда. Вече се работи по стратегия за развитие на панаира като обществено пространство с разнообразни функции.

Макар да предстоят още съдебни дела и битката да не е приключила, Веселина не се отказва от желанието да се опази панаира и да се развива в полза на пловдивчани. И има силите, волята, знанията и мотивацията за това, а тя е същата, която учителите ѝ забелязват в училище - чувството ѝ за справедливост.

През следващите четири години в Общинския съвет Веселина несъмнено ще бъде все така непримирима към всеки опит да се потъпчат правото, закона и морала, но този път с наличието на повече свои съмишленици в съвета, тя ще успее и да създава повече. Тя ще работи активно за съхраняването и използването на културното и историческото наследство на града, както и за създаване на условия за развитие на туризма в Пловдив, защото той, освен неин дом е красив и пълен с истории град, който трябва да бъде видян.

Друг неин приоритет ще бъде създаването на малки градски паркове и места за социален живот, на ниво квартални общности. Тя иска да привлече жителите на града да станат активни участници в това, като сами изберат вида и “обзавеждането” за малките градски оазиси, които общината да финансира, а пловдивчани да реализират в междублоковите пространства. “Така местата, които хората от квартала ще направят по своя инициатива и идея и с помощта на общината, ще бъдат желани и полезни за жителите на тези райони и съответно очаквам грижата за изграденото да бъде по-голяма, като към собствено имущество”, отбелязва тя.

ОСТАТЪК

Извън съкровищата като панаира, за чиято съдба да се сражава, това, с което Веси се се успокоява, е издирване и събиране на полускъпоценни камъни в Източни Родопи, по поречието на река Арда. В свободното си време, след препускането между професионални и политически ангажименти и дъщеря тийнейджър, тя с удоволствие препрочита романите на Чарлз Дикенс, с чието чувство за хумор искрено се забавлява. Сигурно защото с нейното ежедневие, хуморът е жизнено необходим. Както и хубавото червено вино впрочем, на което Веселина е ценител. За да затвърдим образа ѝ на бунтар, трябва да споменем и вечната рок музика, която ѝ е любима, а за темпераментността ѝ допринася увлечението към красивото танго.

И всичко това, примесено с много вкус и мярка, образува един панаир на справедливостта, красотата, силата и смелостта, на действието и борбеността – нейният панаир, който ще защитава и занапред.

Веселина Александрова е родена в Пловдив в семейство на учителка по физика и инженер. Завършила е Езикова гимназия „Пловдив“ с английски език, а впоследствие и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където придобива висшето си образование в две специалности - бакалавърска степен по „Международни икономически отношения“ и магистърска степен по „Право“. И до тук със скучната статистика. За приятелите, а и за голяма част от гражданите на Пловдив тя е Веси, тяхната Веси, която опази техния Панаир – Пловдивският.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!