Васил Терзиев е новият кмет на София, показват първите данни от социологическите агенции. За кандидата на ПП – ДБ и „Спаси София” са гласували 51,9%, а за Ваня Григорова от БСП/Левицата – 43,4%. Около 6% от кандидатите са отбелязали, че не подкрепят никого. Избирателната активност в столицата е приблизително 33% към 20:00ч.

Така за първи път от 16 години столицата ще се управлява от кмет, който е избран от друга политическа сила.

 

Кой е Васил Терзиев?

Роден на 9 юни 1978 г., завършил е Първа английска езикова гимназия в София, след което Американския университет в Благоевград със специалност "Бизнес администрация". Женен, с две деца.

Най-известен е като съосновател и изпълнителен директор на "Телерик", компания глобален доставчик на инструменти и решения за разработка на софтуер и управление на съдържание. През 2014 г. компанията е продадена за 262,5 милиона долара, което за онзи момент е най-голямата сделка в историята на българската стартъп екосистема.

През 2009 г. той е ключовият двигател зад основаването на Телерик Академия - проект на компанията за обучение на квалифицирани софтуерни специалисти.

През 2017 г. Терзиев става управляващ съдружник в Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в ранен етап. Признат като един от най-добрите инвеститори в региона. Съосновател е и на бизнес инкубатора "Кампус Екс".