ЦИК няма да промени решението си - ще се гласува само на хартия

Относно жалбата ВАС ще се произнесе най-рано в понеделник

28.10.2023 15:25 2668 0
ЦИК няма да промени решението си - ще се гласува само на хартия

Заседание на Централната избирателна комисия ден преди местните избори. В началото му бе предложено решението от снощното заседание на ЦИК, с което се отмени машинното гласуване, да бъде преразгледано.

Предложението не бе прието и ЦИК няма да преразгледа решението си.

Час преди заседанието на Централната избирателна комисия министър-председателят Николай Денков призова решението да бъде преразгледано. Според него докладът на ДАНС относно машините за гласуване е съдържал манипулативни данни, а членовете на ЦИК са заблудили обществото.

Всички решения на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд. Такава жалба е постъпила във ВАС, но съдът ще се произнесе най-рано в понеделник.

„Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховният административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, каза Николай Денков.

Сагата около организацията на изборите в неделя започна в петък по обяд след среща на председателите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях председателят на парламента е представил доклад на ДАНС относно машините за гласуване, според който съществува риск за манипулация.

Последва и реакция на Централната избирателна комисия. На местните избори на 29 октомври и на евентуалните балотажи ще се гласува само с хартиени бюлетини, реши ЦИК. Текстът бе приет с 12 гласа "за" и 2 гласа "против", пише БТВ. 

 

Акценти

Изпрати новина