Славчо Атанасов е кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен с чин старши лейтенант, сега капитан от резерва. Следва право в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, след това във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.  Член на Пловдивската адвокатска колегия.

През 2003 година става кмет на район „Тракия“. През октомври 2007 печели местните избори на първи тур с близо 53% подкрепа и е избран за кмет на Пловдив. На следващите местни избори през 2011 година стига до балотаж, като създава прецедент – след края на мандата си получава повече гласове, отколкото на предишните избори, когато е избран. През 2014 и 2017 година е народен представител последователно в 43-тия и 44-тия парламент. Председател на Комисията по култура и медии и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

Славчо Атанасов е кандидат за кмет на града от коалиция “Съединени за Пловдив”. За него и всички кандидати на коалицията можете да гласувате с номер 68 в бюлетините.

  • Господин Атанасов, хвърляте се в нови битки, които изглеждат обречени – изглежда никой не Ви слага в сметките?

От военното дело съм научил, че няма по-добра позиция от тази човек да бъде подценяван. Самият Васил Левски също ни учи на това, ако вникнем в най-известните му думи, които знаем наизуст, даже не-патриотите и лъже-патриотите, с които се напълнихме напоследък. Ако ме питате наясно ли съм, че Сглобката мачка всичко и всички в страната наред, както ясно виждаме, да ви кажа: аз себе си съм прежалил. Но милея за Пловдив и не мога, докато имам сили и съм пълен с енергия, да не защитавам нашия град. Не е трудно за разбиране.

  • Казвате, че някой иска да купи и да продаде Пловдив ли?

Сглобката е само за всеядни хищници, разпределение на пари, на милиардите по разни планове, фондове, бюджети и т.н. Смятам, че всички сме наясно с това. Тези хора за работа, за народа, за България не говорят. Слушкат и папкат, каквото там им подхвърлят началници отвън, посолства и тем подобни. Ние, пловдивчаните, питахме ли великите и не толкова великите сили, посолствата и консули да правим ли Съединението? Не питахме. Защо? Защото милеехме за града и държавата си. За историята казват, че е "свидетелства на времето, светлина от миналото, учителка на живота". В днешно време, за всеки от нас - наследниците на онези юначни мъже, това означава: да не даваме Пловдив на Сглобката!

  • Как да стане това?

Първата крачка, която направихме, е коалицията „Съединени за Пловдив“. В нея е идеята за това Съединение, за което говоря. При нас парашутисти няма. Отцепродавници също няма. При нас обаче и наивници няма. Поставяме си ясни и изпълними цели. Първата е да не дадем Пловдив на Сглобката. Втората е да си подредим къщичката, както се казва, след 12 години застой и кражба на ГЕРБ. Третата е да си приберем общините Марица и Родопи, защото те са част от нашия град, те са белите му дробове, неговата градина, неговото бъдеще заради децата ни. И заради децата на хората там, които учат, лекуват се, работят все при нас. Мисля, че всеки ще ме разбере. Пък нека да не ни вкарват в ония "7-10% интелектуалци", дето ги нарисува Кирил Петков, който дори не може да говори като хората родния си език.

  • Имате ли и подробна програма?

Вижте, един човек, който е бил кмет, който си обича града, който е врял и е кипял, той програмата я има в главата си от Ден Първи. Но, да, имам програма - пълна, подробна и ясна. Не али-бали, каквито ни поднасят откъм София. Всеки ден се срещам с хората и им разказвам подробно и ясно. Не съм като управляващите днес България, на които нищо не им се разбира и като стане бедствие, ни нареждат да не се къпем, пък после го наричат мерки. Аз съм хвърлил сърцето си в грижата за Пловдив и не се отказвам лесно.

Купуването и продаването на гласове е престъпление