"Сянката на съмнение вече е хвърлена, независимо какво правят или не правят машините. Ако хората не вярват в този процес, по-добре да не правим избори. За 10 години успяхме да съсипем една добре работеща изборна машина". Това заяви пред Нова нюз проф. Михаил Константинов, който оглавяваше Информационно обслужване.

Повод за думите му са действията на зам.-министъра на на електронното управление Михаил Стойнов, който влезе с флашки, за да направи процедура по генериране на код за машините за гласуване. „Цялото действие с внасяне на флашки и т.н. е по същество идиотско. Това е направено от надменност, от презрение към околните и от нисък професионализъм. То доведе до катастрофален ефект. Трябва да се предпазваме от всякакви действия, които могат фатално да разрушат доверието в изборите”, заяви проф. Константинов. Той отново припомни, че в цяла Европа няма машинно гласуване. „Хората минаха през този цирк, който виждаме в момента”, обясни бившият член на ЦИК.

Константинов призова документът на ДАНС да бъде публикуван. „Моля официалните институции да разсекретят този документ, който не е секретен. Да видим какво пише в този документ”, каза той.

Константинов поиска хората, които отговарят за изборите да отговорят на противоречивите твърдения – че са взели всички мерки за сигурността на изборите и че машините са само принтери. Според него кодът от трите части е нещо като парола. „Никакви манипулации с машините не се правят, но се направи най-лошото – разрушиха доверието в изборния процес”, заяви проф. Константинов.

Бившият зам.-председател на ЦИК акцентира върху състава на ЦИК – четирима от членовете са от ГЕРБ, двама - от ДПС, а останалите 9 са на управляващите. „Нека си помислят кого критикуват. Нека кажат – нашите представители не си свършиха работа, те са назначени от сегашните управляващи”, призова той.

Според политолога и експерт по изборен процес Ваня Нушева решението на ЦИК е било прибързано. „Когато има информация за непремерени действия тя да бъде добре проверена. Вчера станахме свидетели само на консумирането на един ефект, чийто финален резултат не е ясен какъв ще бъде”, заяви Нушева.

Тя също смята, че има противоречие по действията на ЦИК – от една страна няма смисъл от машинното гласуване, защото са принтери, от друга – трябва да бъдат проверявани.