За първи път от почти 20 години партията на Бойко Борисов - ГЕРБ ще загуби властта в София. Градът, от който тръгна политическата кариера на лидера на партията като цяло, ще има кмет от друга формация. 

Според предварителните резултати от местните избори в София ГЕРБ не само губи кметското място, което преди 18 години беше спечелено от Бойко Борисов, но и ще е втора политическа сила в Столичния общински съвет.

Първият тур на местните избори беше спечелен с голяма преднина от издигнатия от “Продължаваме промяната-Демократична България”, “Спаси София” предприемач Васил Терзиев. Според предварителните резултати той печели почти 39% от гласовете на избирателите. На второ място е кандидатът на БСП Ваня Григорова с 19%. Номинираният в последния момент Антон Хекимян от ГЕРБ е трети с около 17%.

А резултатите от гласуването за общинския съвет показват, че ГЕРБ за първи път от 18 години губи и водещата си позиция в местния парламент. Сега ГЕРБ ще е втора политическа сила. Според предварителните резултати подкрепата за листата на формацията е около два пъти по-ниска от тази за листата на ПП-ДБ. Според данните от екзит половете ПП-ДБ взимат около 40% от гласовете, докато резултатът на ГЕРБ е близо 20%.

Много по-нисък е резултатът на листата на БСП, той е 13% в сравнение с вота, привлечен от кандидата за кмет на левицата Ваня Григорова.