Чило Попов е кандидат за районен кмет на район “Централен” в Пловдив от “Продължаваме Промяната - Демократична България”. Предприемач и общественик, Попов успя за последния месец да събере солидна подкрепа от съгражданите си и в неделя ще се яви на балотаж в битка за бъдещето на района и града си. Представяме ви неговия разказ за това как е видял кампанията в изминалите вече над 30 дни.

През цялата кампания показвах снимки и видеа на места в центъра на Пловдив, които не съответстват нито на град - европейска столица на културата за 2019 г., нито на претенциите същия да се превърне в целогодишна туристическа дестинация за културен туризъм. Но най-вече не отговаря на очакванията на жителите на района.

Управлението през последните 12 години ни “замерваше” с картинки, които ни показват как може да изглеждат площади, улици и градинки - най-голямата гордост на ГЕРБ, инфраструктурата, която изграждат. На какви ли не картинки в 3D формат се нагледахме: гребни канали, зоологическа градина, плувни басейни, стадиони, офис сграда на общината, площад „Централен“, кино „Космос“, подлезът на „Чифте баня“, паркът в коритото на Марица, надлези, тунели, жп линии над главите ни, оперни зали…

Понякога това беше провеждано даже в организирани събития, съпроводени с малка почерпка. Представяха ни „светлото“ бъдеще по един познат ни до болка лъжлив и демагогски начин от времето на комунистическия режим в България. Разбира се, че те познават тези инструменти на пропагандата, тъй като и те самите са рожби на този режим.

Проблемът обаче е, че голяма част от картинките си останаха такива, а малкото им реализирани проекти повтарят други характерни за управлението на ГЕРБ в градовете явления, а именно - “хубаво е, но не е готово” и разбира се “ремонт на ремонта”, като най-сигурен начин за усвояване на максимум средства от всеки обект. Резултатът е видим и на площад „Централен“, който вече е за ремонт само 4 години след прескъпото му и нямащо нищо общо с проекта „завършване“.

Въпреки 12-те години управление на града от кмет на ГЕРБ, районни кметове на ГЕРБ и мнозинство в общинския съвет, отново на ГЕРБ, днес продължават да ни заливат с познатите картинки и обещания какво ще направят. И това, което показват, отново е хубаво, но за съжаление нито е готово, нито дори е започнато. Въпросът е защо? Кое не достигна на управляващите през последните 12 години за да реализират “добрите си намерения”? Средства, в т.ч. държавен бюджет, европейски, Норвежки финансов механизъм, други донори? Не могат да печелят проекти, да ги изпълнят, или ги изпълняват на цени, надвишаващи тези в Лондон и Стокхолм, но пък с качеството достигнато в град в африканска държава. 

Особено пагубно за града ни беше управлението на ГЕРБ през последния мандат с кмет Димитров, през който той беше само формално назначен от гражданите, а всъщност истинските му работодатели бяха няколко икономически кръга и негови приятели. Ще запомним този разрушителен мандат на ГЕРБ с огромната задлъжнялост, оставена в наследство, далаверите с продажба на общинска собственост, сервилното отношение към приближени фирми и кръгове, непрозрачните и прескъпи обществени поръчки, некачествените ремонти и най-вече пълният транспортен хаос, който ежедневно вбесява всички ни. Искаме ли това да се повтори? Защо им даваме шанса да го направят. Три мандата не са ли достатъчни за да разберем какви са? 

Формалното предизборно разграничаване на ГЕРБ от собствения им кадър - настоящ кмет на Пловдив - Здравко Димитров, е фалшиво и плоско, тъй като районните кметове по негово време, които също бяха от ГЕРБ, по никакъв начин не изразиха каквото и да е несъгласие с неговото управление и решения - напротив, подкрепяха го във всичко. Те бяха един екип, работещ срещу града ни и важен член в него беше настоящият кандидат за кмет на града г-н Костадин Димитров.

Разбира се започнаха няколко проекта, абсолютно “не режисирано”, в рамките на предизборната кампания, които обявиха по всички медии, бяха съпроводени от церемонии и тържества… а това всъщност са техни задължения, за чието започване/ приключване никой не следва да празнува. Със същия успех можем да въведем 10-минутно ръкопляскане при всяко начало на смяна на шофьора в градския транспорт и разбира се почерпка и овации всяка вечер, когато работници в завод за опаковки на прах за пране например са изпълнили нормата си. 

Извън “качествените” ремонти и “облагородяването” на зелените площи, най-често чрез застрояване на същите, кандидатите за гласа ни на 5-ти ноември могат да се похвалят и с други успехи:

-подариха окончателно сметоизвозването и градския транспорт и отказаха да ги контролират по какъвто и да е начин;

- оставиха културата в града на самотек;

-миенето на улиците повериха на времето - то си се случва естествено, все пак през два от четири сезона в България вали;

-отрекоха се от поддръжката на градската среда, защото отстраняването на малките проблеми, струва малко пари, което не е в интерес нито на приближените им фирми, нито на тях самите. 

В крайна сметка приеха за даденост, че този град им принадлежи - ние ще мълчим и ще гледаме картинки, а те ще ни управляват, както сметнат за добре.

Това не трябва повече да е така!

Аз съм бесен и ме е срам от това. Искам да покажа, че има хора, които движат нещата, съграждат и развиват с план и конкретни решения, а не ни показват как би могло нещо да стане. С хората трябва да се говори за предстоящите проекти, да се правят постоянни допитвания и анкети, а когато дойде време за работа, за тези проекти да се ангажират истински архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти и др. и да се създават истински планове и концепции, а не евтини 3D

симулации без нищо конкретно зад тях. Тогава, след като имаме един истински издържан, стойностен и утвърден проект, той да се започне и да се завърши бързо, по график, с качествени и красиви материали, а хората да бъдат информирани как да могат да живеят и преминават с най-малко трудности до бързото му завършване. Това е реалността, която знам, че можем да имаме, защото не съм тук за нещо друго.

Искаме ли да живеем в красива и чиста реалност или ще продължават да ни лъжат със симулации?

 Призовавам ви да гласувате на 5-ти ноември и да ни подкрепите с №66, за да освободим града си.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!