В рамките на изборния ден в МВР са получени 428 сигнала за изборни нарушения. 164 са досъдебните производства тази година за купуване на гласове. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред бТВ.

По думите му за първи път се случва да бъдат получени толкова сигнали, като те са за различни видове нарушения - от купуване на гласове до неправомерна агитация.

Той обясни, че през 2019 г. разследванията са били едва 60. "За съжаление всички партии купуваха гласове", отчете Стоянов. И добави, че имало и отделни кандидати, които упражнявали изборна търговия. Министърът добави пред Нова тв, че работата продължава и вероятно разследванията ще се увеличат.

„Изборният ден беше сравнително спокоен, въпреки множеството сигнали получени до момента“, каза Стоянов. Той добави, че образуваните от полицията досъдебни производства са девет, като в момента продължават да се извършват проверки.

Той съобщи, че в едно населено място лишени от свобода, които са пускани за полагане на общественополезен труд от мястото за лишаване от свобода, по разпореждане на кмета са изпращани да почистват дворовете на негови съселяни.