Шест общини в област Пловдив са избрали кмет още от първия тур на изборите. Това са Раковски, Родопи, Куклен, Садово, Кричим и Лъки.

Както съобщихме, досегашната кметица на община Куклен Мария Белчева с убедителна победа още от първи тур. Кандидатката на ГЕРБ е получила 1629 гласа, като това е 51.68% от гласувалите. На второ място след нея е кандидатката на коалиция „Партия Консервативна България” – Елена Филева, която е получила 734 гласа.

Мария Белчева спечели от първи тур в Куклен

Община Родопи също има кмет от първи тур, това е Павел Михалов. При обработени 90% от протоколите, за него са гласували 8240 души, или това е 66,95% от гласувалите в община „Родопи”.

На второ място се нарежда кандидатът на ГЕРБ Пламен Спасов,  за когото са гласували 1294 души.

Павел Михайлов спечели категорично втори мандат в „Родопи”Кметицата на Марково Десислава Терзиева спечели с над 90%

Кметът на Раковски Павел Гуджеров от ГЕРБ ще управлява общината за трети път. Той отново печели от раз, след като за него са гласували 4971 души или 61,74 на сто. В сравнение с миналите избори Гуджеров е получил по-малко гласове, но по-висок процент.

В Садово и Кричим също преизбраха градоначалниците си Димитър Здравков и Атанас Калчев.

В 12 общини в Пловдивско се очертава да има балотаж.

При 97,83% обработени протоколи в община “Марица” досегашният кмет Димитър Иванов от “Обединени земеделци” е на крачка от сигурен четвърти мандат. Той е получил 48,45 на сто от гласовете и се очертава да се изправи на балотаж срещу издигнатата от БСП Виолета Христодулова със 17,40%.

В Хисаря кандидатката на БСП Ива Вълчева отива на балотаж с досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ, а в Съединение Атанас Балкански ще се изправи срещу Георги Руменов.

При 91,57% обработени протоколи досегашният кмет на Асеновград Христо Грудев от ГЕРБ води с 29,67 на сто от гласовете, следван от кандидата на БСП Петко Чирпанлиев, който има 19,02. Малко след него се нарежда Несрин Рамаданова-Юмерова, получила 17,22% от гласовете на асеновградчани.

В Брезово са обработени всички протоколи и на балотаж отиват Калин Калапанков от БСП с 34,47 на сто и Нели Минчева, взела 29,41. В Калояново към 6 ч. са обработени 98,25% от протоколите и резултатът е близък. Досегашната кметица Виктория Михайлова от “Заедно за силна община” е получила 26,81% от гласовете, а издигнатият от СДС Младен Кичев - 28,5.

В Карлово обработените протоколи са 35,18% и се очертава балотаж между дългогодишният кмет Емил Кабаиванов от местна коалиция СДС -ГЕРБ, получил 36,92 на сто и Веска Ненчева от БСП с 23,4.

В Перущица броенето приключи и балотажът е между кандидатът на БСП Николай Баков (45,15%) и спечелилата предишните избори Мария Витанова-Вълканова (35,66%). Кметът на Първомай също не успя да си гарантира следващ мандат. Николай Митков от БСП е получил гласа на 5295 от избирателите в общината, или 47,95 на сто, и в неделя ще се изправи срещу Чавдар Здравчев от ПП-ДБ, когото са подкрепили 13,66%. На изборите през 2019-а Митков отново беше на балотаж, но тогава беше спечелил едва 2672 гласа.

В Сопот ще има балотаж. За кмета Деян Дойнов са гласували 1607 души, в сравнение с 2150 на предишните избори. Преди него е кандидатът на БСП Станислав Стоенчев със 184 гласа повече. Изненадваща е картината в Стамболийски. Досегашният кмет Георги Мараджиев от ГЕРБ е получил 41,09% от гласовете и в неделя ще се пребори с издигнатия от "Алтернатива за гражданите" Петър Неделев, който е първи засега - 49,06.

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ води убедително пред кандидата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, но гласовете му не са достатъчно за директна победа. Жителите на 6 общини обаче вече са посочили своя управник и няма да стигнат до втори тур.