“От управленска гледна точка, първото нещо, което трябва да направим в Община Пловдив е финансов одит и анализ на всички договорни задължения, заяви Ивайло Старибратов. Той добави, че картината на финансовото състояние и управлението на бюджета на общината не е ясна за обществото и предходните управления са били “меко казано хаос”. Старибратов каза също, че досегашният му житейски и управленски опит показва, че ще трябва да “активира всички районни кметове и експерти да излязат на улицата” и да видят нередностите и натрупаните градоустройствени проблеми, в това число състоянието на “улици, тротоари, градинки, чистота и да започнат да действат най- после”.

Чрез дигитализация ще постигнем прозрачна и ефективна общината

“От административна гледна точка ще направим ясна и бърза дигитализация и оптимизация на административните дейности, така че те да са достъпни от телефона на всеки гражданин,” заявява Ивайло Старибратов. Според него въпросът не е дали ще бъда съкращавана администрацията на Община Пловдив, а как тя да бъде ефективна. Според кандидата за кмет на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” развитието на общински предприятия, например "Екобус" в сферата на транспорта ще създаде заетост и важни за икономиката на Пловдив работни места.

“Чрез дигитализацията, ще има възможност първо гражданите да имат много по- бърз достъп до услугите, които предлага общината. На второ място фирмите ще получават бърз достъп до адиминсжтративни услуги и интегрирани системи. Например географската информационна система, където фирмите ще могат веднага да намират съответни възможности за строителство и информация за всеки имот в рамките на община Пловдив,” обяснява проф. Старибратов. Той акцентира също на това, че дигитализацията на документооборота на общинската администрация ще подпомогне работата й и ще промени коренно начина на обслужване на гражданите.

Поставям фокус върху честността в работата на Община Пловдив

“Много важно е също, че чрез дигитализация ще има повече честност и прозрачност в начина на функциониране на община Пловдив. Например при възлагане на обществени поръчки, защото целият процес ще бъде виден на едно сериозно място. Създаването на регистър на абсолютно всички общински имоти, който освен, че да дава информация какви са общинските имоти, какво у тяхното състояние, как се управляват и какви са съответно и приходите от тях, също е изключително важно”, казва Старибратов.

Популяризирането на туризма и културата - важен приоритет

Ивайло Старибратов смята, че община Пловдив трябва да продължи да популяризира Пловдив по света като място за културен и исторически туризъм. Той добавя, че чрез дигитализация на всички културно исторически паметници Пловдив много повече хора ще могат да видят Пловдив в специална дигитална интернет платформа и съответно ще искат да посетят града ни. Сред приоритетите му са обособяване на пространства за провеждане на социални и културни събития във всеки район на Пловдив, а не само в центъра на града.

“Важно е да успеем да развием и туризма на Пловдив по съвременен начин, отговарящ на начина на живот в 21 век. Пловдивчани живеят реално в 21-и век. Искам чрез дигитализацията и Община Пловдив най-накрая да в настоящия век, защото от това, което виждам, продължава да живее в началото на миналия 20-и век”, казва още Ивайло Старибратов.

Според него, на вторият тур Изборът е между ГЕРБ и Пловдив”. Според него в България е започнала добра политическа промяна и че “разбирането, че политика се прави с натиск и със сила, а не с диалог и със знания остава в миналото”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!