Членове на ЦИК получават заплахи за живота си по телефоните, стана ясно от заседанието на комисията, което тече в момента. Те поискаха МВР да разследва случая, но междувременно се скараха и започнаха да се сравняват със селски пъдари и да определят изказванията си като просташки. Трети пък избраха да четат стихотворения.

"Заплахи относно физическо оцеляване, кой дърпа конците, на кого служат - всеки от колегите е получил различен по брой и вид съобщения, включително и със заплахи за тяхната цялост. Моля ЦИК да предприеме необходимите действия за информира компетентните органи за случващото се с членовете на ЦИК незабавно", каза Георги Баханов и заключи, че някой иска ЦИК да работи под заплаха и натиск. Той предложи заплашените да изпратят до МВР номерата, от които са получени заплахите. Те са дошли през обаждания, СМС-и и вайбър.

ЦИК ще изпрати писмо до министъра на МВР и главния секретар на МВР, като в него ще се посочат номерата, от които са дошли заплахите. Решението бе взето с 12 гласа "за".

Цветозар Томов подкрепи предложението, но обясни, че той не е получил заплахи и не пожела името му да стои в писмото.

По-рано днес телефонните номера на членовете на комисията плъзнаха из интернет, а потребители призоваваха да бъдат питани защо са отменили машинното гласуване.

Припомняме, че вчера ЦИК обяви, че ще се гласува само с хартиени бюлетини, а днес премиерът Денков поиск от комисията да върне машините. ЦИК обаче заяви категорично, че няма да връща машините и ще се гласува с бюлетини.