Той е на 44 години, живее в Пловдив от дете. Учи 2 години в Мадрид, по-късно и в Германия, а през 2007-а година се връща в любимия си Пловдив, където живее и работи досега.

Владее свободно немски, испански и английски език. Обича да посещава страни и градове, където изследва градската среда и създадения ред на конкретното място, както и да трупа ценни впечатления от общуването си с хората. Мотивацията му е да може да ги внедри и осъществи и в своя район и град.

Така звучи кратката история на Чило Попов - кандидатът за кмет на район "Централен" в Града под тепетата от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той живее в Стария град на Пловдив - част от района, където търси подкрепа от съгражданите си

Ето и част от приоритетите му:

Преустановяване на презастрояването и решаване на проблема с паркирането

Това е най-основният проблем в района, причина за голяма част от неудобствата, за живущите там, в т.ч. и за проблемите с паркирането, отбелязва Чило. Свидетели сме на липса на каквото и да е планиране от страна на всички районни и общински кметове досега, посочи той. “Пловдив досега и от много време насам е оставен да функционира без визия, без политика за опазване на отличителните му места и сгради, до едно ниво на съществуване, базово битуване. Отношението на местната власт напомня отношение към дете, което са ти подхвърлили, но ти не го обичаш, не го искаш, просто покриваш основните му потребности за живот. Това трябва да се промени, защото Пловдив е религия, начин на живот и ‘изисква да бъде обичан.”

Презастрояване

“Считам, че строителството в централната част на Пловдив трябва да бъде озаптено, да бъде вкарано в обща концепция, така че да видим дали съществуващата инфраструктура и услуги, които общината и градската среда предлагат, могат да приемат евентуалния приток на хора, които биха заселили тези нови сгради. Улиците няма да станат по-широки, паркоместата няма да се увеличат, училищата няма да станат повече, защото просто няма място за тях, здравните заведения, социалните служби, яслите и детските градини не могат също да бъдат мащабно разширени, за да поемат увеличението на населението в централната част на Пловдив, което расте постоянно.”

Всички новоизникнали през годините блокове и сгради са на местата или на стари къщи, или на бивши обществени свободни пространства, отбелязва Попов. Всяко разрешение за строеж е издавано единично за конкретен проект, без да се осъзнава какъв е неговият отпечатък върху средата в Централен. А той е многопластов: когато новите сгради са построени на мястото на съборена стара къща, често паметник на културата, това е престъпление срещу паметта и историята, обезличава и унифицира града ни. Загубата на памет е загуба на локална и национална идентичност. Друго изражение на този проблем е , че когато на мястото на сгради за 6-10 човека се строят такива за 100-120, това няма как да не повлияе на качеството на живот на всички.

Нашият екип ще въведе нова визия със стратегия и дългосрочна политика за предотвратяване на презастрояването и произлизащите от него негативи за жителите. Строителните разрешения ще бъдат разглеждани не по единично, а като част от обмислена и щадяща средата и архитектурата визия за опазване на характера и атмосферата на Централен.

Няма да допуснем нито едно зелено обществено пространство повече да бъде застроено.

Паркиране

Изискването към инвеститорите и строителите що се отнася до осигуряване на паркоместа в новите сгради - те трябва да бъдат добре разгледани отново и предефинирани, както и да се следи за това декларираните 30% озеленяване реално да се изпълняват, а не да се поставят кашпи и други „трикове“ с цел приемане на обекта. Има едно явление, че съществуващи гаражи, които трябва да служат за прибиране на коли, получават различен статут и се превръщат в студия за козметика, в малки магазинчета, в разни малки бизнеси.

“При такъв проблем с липсата на паркоместа, смяната на тези статути не бива да бъде разрешавана”, посочва Чило.

Също така имам сигнали за явна злоупотреба с издаването на инвалидни разрешения за паркиране. Общината ще преразгледа и провери доколко са достоверни тези инвалидни разрешения, защото те позволяват на хора просто да депонират колите си за неопределено време. Изоставените автомобили, които нямат регистрация или са просто държани на склад на обществени места, трябва да бъдат изнесени от центъра.

Дигитализирането и насочването на паркиращите с приложения, табла за свободни паркоместа, цялостен мониторинг на паркоместата чрез въвеждане на повече автомати, които са умни и предават информацията, също ще улесни тази трудност.

Подобряване на градската среда

Ценните исторически сгради и обществени места са строени със специално мислене и уважение към средата. Материалите, влагани в тях и околните им пространства, са видими и до днес и качеството им е съвсем различно от това на влаганите в градската среда материали сега. Това виждане трябва отново да се върне, защото “Централен” го изисква, иначе ще продължава да се обезличава. Ще настоявам материалите и елементите, влагани в ремонти и реконструкции в градската среда да са с най-високо качество и от естествени материали. Районът трябва да бъде и по-чист, защото праховото замърсяване е огромно. Предвиждам редовно миене на улици и тротоари. Поддръжката ще стане даденост, за да се отстраняват всички повреди, докато са още малки и не дразнят хората, а и за да бъде средата комфортна и чиста.

Ще създадем мобилно приложение за директно подаване на сигнали за нередности със снимка от гражданите. Така Общинска полиция, Общински инспекторат или дежурните служители в общината и района ще могат да реагират бързо и адекватно на сигнали за нередности, паркиране, вандализъм, замърсявания. Ще предложим и на местните РИОСВ, РДНСК и РЗИ да се включат към него.

Паркове и тепета

Парковете и тепетата, които са една от емблемите на града, са в окаяно състояние.

Ще облагородя тепетата и ще ги превърна отново в място за срещи и почивка сред природата Пловдивчани пазят спомените за тях като такива – събирателен пункт за разговори, контакти с близки и приятели сред зеленина, четене,, игри. Днес тепетата са изоставени, неподдържани, неприветливи, негостоприемни и вечер са тъмни.

Чрез грижа, постоянна поддръжка и изграждане на поливни системи на тепетата ще върна пловдивчани там. Планирам изграждане на модерна зона за катерене на някое или няколко тепета, с което там своето “ново” място за срещи ще открият децата и младите хора.

Нито метър от парковете и зелените площи няма да бъде отчужден, продаден и отреден за строителство, а занемарените зелени площи между блокове, улици и сгради, постепенно ще се възстановят. Смятам да поканя и всички жители в съседство да се включат във възстановяването им. Така у всеки ще се създаде ново, положително и стопанско отношение към общото.

Дигитализация, административни услуги, комуникация с гражданите, “умен” град

Един от основните проблеми на сегашното управление на Пловдив е липсата на комуникация с гражданите. Липсват също електронни, удобни административни услуги, а и проактивност от страна на администрацията.

След 29 октомври, ще направя така че общината да мисли за града и хората.

Ще работя за създаването на Общинско/градско мобилно приложение (Plovdiv App), за да имаме постоянна връзка с хората и те с нас.

  • Приложението ще включва модули за подаване на сигнали и предложения, проблеми в градската среда (дупки на пътя, аварии, паднали дървета и др.); за заплащане на общински данъци, такси, глоби, билети;
  • Чрез него също ще информираме гражданите за нови общински наредби, текущи и предстоящи ремонти, промени в маршрути на градския транспорт.
  • Много важен модул ще е този за допитвания до гражданите за мнението им по важни градски теми, ще правим местни референдуми, даже районни
  • Приложението ще даде възможност да улесним живота на гражданите, както и нашата работа, и с екипът ни да получаваме информация за проблемите в реално време. Така ще можем и да реагираме и да решаваме възможното на момента – останалото в кратък срок.

Всеки подател на сигнал ще получава обратна връзка за резултатите по него. Службата и мобилните групи ще работят 24/7, защото нарушителите, нямат работно време.

Друг основен проблем на район “Централен”, а и на останалите квартали е боклукът и нуждата от навременното му извозване и чистота.

Ще използваме технологиите в помощ на града ни. Пловдив ще бъде първият град в България, който ще има умно сметоизвозване.

Ще поставим сензори на контейнерите за отпадъци, които ще подават информация кога трябва да бъдат изпразнени. Това е много подходящо за контейнерите за рециклируеми отпадъци, както и за новите вградени контейнери, чиито брой трябва да расте.

Така камионите ще обслужват контейнерите само когато това е необходимо. Ще реагират своевременно с изпразването им, така че да не се образуват сметища около тях. Също, ще се отчитат и заплащат курсове, които са реално уплътнени с работа, а не празни такива. Така сметосъбиращите камиони ще минават не по график, а когато е необходимо. Градът ще бъде по-чист, с изхарчени по-малко публични средства.

Пловдив - целогодишна дестинация за културен туризъм

Пловдив трябва да стане целогодишна туристическа дестинация. Туристите са изключително важни за Пловдив, не само заради икономическия интерес от наличието им, а и защото те допълват колорита му. Основна моя цел ще бъде да затвърдя Пловдив като дестинация за туризъм, за културен, кулинарен, фестивален, творчески, религиозен туризъм.

В помощ на тази голяма идея ще бъде изграждането на нов мини „летищен терминал“ в центъра на града. Там ще има възможност за чекиране на пътници и багаж, табла с информация за полетите, туристическа информация и др. От този терминал ще тръгват директни електробуси към Летище Пловдив.

Част от тези идеи, разбира се могат да бъдат осъществени само ако успеем да се преборим за кмет на голямата община и мнозинство в ОС на изборите в неделя. Аз работя за цялостната победа на нашата коалиция в града, като личният ми принос за това е огромна част от управленската концепция за Пловдив, която пиша вече шеста година.

Призовавам всички, които наблюдават и осъзнават как през последните десетилетия градът ни беше държан умишлено встрани от модернизацията, прозрачността и развитието си, поради това, че интересите на управляващите бяха по-скоро лични, а не обществени, да ни подкрепят. Само с цялостна изборна победа можем да си отвоюваме свободата на града от хватката на зависимостите, и кръговете и да осъществим визионерската си концепция за Пловдив като чист и модерен град за хората.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!