„Цялата политическа класа трябва да си даде сметка за тези избори с тази ниска активност  за избори, които са били най-мощните.  Преди да говорим за София, искам да ви върна  преди изборите. Тогава казах, че  основната цел на ГЕРБ е да бъде първа политическа сила в цялата страна – това в силата на една партия”, заяви Бойко Борисов по време на брифинг в Пловдив. Той изреди успехите на партията, сравнено с другите партии.

 ГЕРБ печелят 95 общини от първи тур, като 7 от тях са в областни градове. В други 71 общини кандидатите на партията са на балотаж, като 17 от тях са в областни градове.

„ Цялата страна ГЕРБ имат 537 094 гласа или 1500 местни депутати, а ПП – ДБ – 273 184 или 396 местни депутати.  Резултатите на ГЕРБ са отлични на фона на останалите.Всички вървят надолу  и „Възраждане” в най-масовите избори . Какво ще стане за евродепутати изборите, каква ще е избирателната активност?”, заяви лидера на ГЕРБ. Той обясни, че кметът на София Йорданка Фандъкова е била подложена на безпощадна атака през последните три години, като всяка плочка и фуга се е гледала под лупа.

„ Най-добрият начин да си върнем София, като я върнем. Ще я спасим София от спасителите - познавам ги, те са мързеливи” каза Борисов. Той заяви, че ПП – ДБ имат 23 съветници, като имат възможност да си правят мнозинства с БСП, Възраждане, ИТН или с тях.

„Резултатът в София бе очакван след масирана атака. Поздравявам победителите и нека по-добрият победи”, заяви Борисов.  На въпрос биха ли подкрепили кандидата на ПП – ДБ в София, Борисов отвърна с въпрос.

„В половината градове сме на балотаж не срещу кандидати на ПП – ДБ. Чухте ли някой да призове да гласуват за ГЕРБ в тях? Късно е вече за това. Прави се в неделя вечерта”, каза лидерът на ГЕРБ.   

Според него Хекимян е останал неоценен от софиянци. Той е заложил на външен кандидат за партията, с нови идеи, подготвен,  но това не било достатъчно.

„ Вече не е грешно да си от ДС,  не е грешно да си комунист. Това е приемливо за обществото в София. Вижте Вили Лилков – десен човек, с едва 5% подкрепа. Явно преходът е завършил", каза Борисов. Той цитира и Хекимян, като каза "по-добре държавна собстеност, отколкото държавна сигурност", явно давайаки предпочитанията си към Ваня Григорова. 

Костадин Димитров: Нямаме различия със Славчо Атанасов, всяка подкрепа е добре дошлаПловдив винаги е бил пример за съединение, заяви Бойко Борисов