„След изборната еуфория ще дойде време на отговорността. Ще дойде време да говорим за свършеното през двата месеца, как беше организиран изборният процес, ролята на президента и правителството. Важното обаче е, че ние няма да продадем нито един честен български гражданин, без значение дали е гласувал за нас или за друга партия“, посочи Томислав Дончев.

Зам.-председателят на ГЕРБ благодари на всички, които са гласували без оглед за кого.

„На фона на хаоса в изборите, на фона на това, че имаше усилия гласоподавателите да бъдат сплашвани и обезкуражавани, това, че отидоха да гласуват е стъпка, която заслужава висока оценка. Какъвто и да резултатът - съвсем първи, по-малко първи, той за нас е постижение. Този резултат го имаме след поне двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата, ние да се справим по-зле. Опитите за изчагъркване очевидно са неуспешни. Няма нищо по-тъжно и безполезно от неизползвана стъргалка“, посочи Дончев.

По думите на Тома Биков от ГЕРБ тепърва предстои да анализират изборния процес. Според тях важни въпроси са до колко машините са надеждно средство за провеждане на избори и „колко машини са пипани по време на този процес“.

„В политически план, какъвто и да резултатът, се очертава според заявките коалиция на протестните партии с подкрепата на ДПС или БСП. Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност. С министър-председател, който няма да носи политическа отговорност, тип Беров и Орешарски. Вие помните, че такъв тип правителства винаги завършват с крах. Пред България има два варианта - задкулисно управление или задълбочаване на политическата криза.

Биков направи и много лоша прогноза за нестабилно управление в България.

„Каквото зависи от нас ние ще направим, за да може българското общество да се справи с икономическите, политическите и социалните предизвикателства. Не виждаме обаче никакъв потенциал България да има успешно управление в следващите месеци и дори в следващите години“, посочи Биков.