На втори пореден вот победителят в парламентарните избори няма да се знае до последно. Разликата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната” е прекалено крехка, за да се определи коя е първата политическа сила.

Сигурно ще има балотаж за президент, като на него ще се изправят Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

По първи данни от екзит половете на социологическите агенции ГЕРБ получават 24,65 %, а зад тях са „Продължаваме промяната” с 23,56  %.

Към момента формациите в 47-ото Народно събрание ще бъдат отново 6, като „Продължаваме промяната” е новата формация, за сметка на „Изправи се.БГ! Ние идваме”, които са под 3% и далеч и от бариерата за 4%.

БСП е трета политическа сила с близо 14% подкрепа, а зад тях са ДПС 10,2%.  

Сериозен срив се отбелязва в другите две парламентарно представени партии – „Има такъв народ” и „Демократична България. Партията на Слави Трифонов от първа политическа сила отива чак на 5 място с около 9%, а най-малката парламентарна група ще е на „Демократична България”, която събира около 8,5% от вота.

„Възраждане” са формацията, която е най-близо до 4%-ата бариера, като събира около 3,9% от гласовете. Възможно е и те да влязат в парламента. 

За другия вот – за президент Румен Радев бе близо до победа от първи тур, но не събра 50% плюс 1 гласа, а и второто условие не бе изпълнено – избирателната активност да е над 50%.

Той събира около 49% от гласувалите за президент, а втори е кандидатът, подкрепен от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков с 23%. Трети е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 10% подкрепа, а Лозан Панов събира около 5%.

Данните са на "Маркет линкс" от Екзитпол. 

Очаквайте подробности!