По-засилено е било предлагането на жилища под наем в София през второто и третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2019 г. вследствие на коронавирусната пандемия, която е накарала голяма част от наемателите, работещи в големи компании, да напуснат квартирите си.

Те са решили, че няма смисъл да плащат наем в София тъй като могат да работят от родния си дом и така се е стигнало до пренасищане на предлагането на апартаменти под наем. То е съвпаднало с период, в който активността на наемателите е била минимална, тъй като никой, който не е изпитвал сериозна нужда от търсене на ново жилище, не се е впускал в подобен тип сделка, пише компанията за недвижими имоти Primo+, цитирана от Investor.bg.

В същото време в стремежа си да задържат наемателите си голяма част от наемодателите са направили жест към тях и са намалили наема за определен период - до края на извънредното положение или от един до три месеца.

„Повишаването на предлагането на жилища под наем дава малка преднина на наемателите, които през последните години буквално нямаха избор от повече от два-три апартамента, отговарящи на техните критерии“, пише компанията.

Средният наем на едностайните апартаменти в София през второто и третото тримесечие на 2020 г. е намалял до 520 лв. спрямо 545 лв. през същия период на миналата година.

При двустайните апартаменти се наблюдава лек ръст, като средният наем достига 665 лв. през 2020 г. спрямо 658 лв. през същия период на 2019 г. Цената на тристайните апартаменти е останала почти непроменена, като средният наем към момента е 820 лв. при 830 лв. през второто и третото тримесечие на 2019 г., сочат данните на имотната компания. Компанията отчита разлика в  типа на предпочитаните от наемателите апартаменти - докато през 2019 г. най-търсени са били едностайните жилища, през 2020 г. тристайните заемат по-висока позиция. Леко разместване се наблюдава и при предпочитаните квартали - през 2019 г. класацията водят източните райони, а сега те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за промяната в предпочитанията на наемателите е пускането на третия лъч на метрото от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“.

Наемателите стават по-взискателни и към състоянието на имота – докато през миналите години жилищата са намирали наемател без особено значение в какво състояние са, тъй като търсещите не са имали избор, в момента остават заети само апартаменти, които са обзаведени с мебели и техника от среден или над средния клас. Най-голям удар на наемния пазар понасят бизнес имотите, въпреки че част от големите компании задържат офис площите си, дори да не ги използват, но много по-малки бизнеси или са намалили драстично площта на офисите си, или са преминали изцяло на работа от вкъщи.