Обзавеждането на дома е въпрос на вкус и лични предпочитания, но ако искате да сте актуални и в крак с модата, със сигурност ще ви бъде интересно да научите какви за интериорните тенденции за лято 2021. 

Психическият комфорт винаги е бил изключително важен, но той придоби още по-голямо значение от 2020 г. нататък, когато пандемията от Covid-19 се появи в живота ни. Затова и тенденциите за лятото на настоящата година са повлияни от нуждата за спокойствие и освобождаване от стреса. 

Светли цветове, с приоритет върху бялото. 

Бялото определено е цветът, който доминира през този сезон. То създава усещане за спокойствие и дава почивка на уморените очи – нещо толкова необходимо на повечето от нас. Въпреки че през лятото не прекарваме чак толкова време вкъщи, а повече сме навън, комфортът, когато се приберем у дома, е крайно необходим. Затова тенденцията е мебелите и стените да бъдат в бяло или в друг светъл, неутрален цвят. 

Друг плюс е, че тези цветове създават усещане за простор и са особено подходящи за обзавеждане на малки пространства. Освен бялото, на мода са бежово и бледо жълто. 

Жълтото е особено подходящ цвят за лятото, тъй като носи слънчево настроение и в съчетание със слънцето навън, домът става светъл и уютен.

Минимализмът взема превес над максимализма. 

Още една тенденция, свързана с пандемията от коронавирус. Минимализмът ще бъде предпочитан пред максимализма и през лятото, а и след това. В последната година много хора си останаха вкъщи и масово започна да се работи от дома. Това наложи нуждата от повече простор и изхвърлянето на стари и ненужни вещи. През лятото ще продължи да се залага на опростения дизайн с повече свободно пространство и мултифункционални мебели. 

По-близо до природата. 

Близостта до природата стана особено важна, а естествените материи продължават да са на почит. Това се отнася както за мебелите, така и за декорацията. Специално за лятото има богато разнообразие от естествени растения, които може да внесат свежест в дома – и в буквалния, и в преносния смисъл. Така дори и домът ви да не е сред природата, можете да си създадете това усещане за близост, благодарение на цветята. Какво по-хубаво от дом, огрят от слънце и ухание на свежи цветя? 

Съчетание на модерно и ретро. 

На пръв поглед двата стила се “бият” помежду си, тъй като са противоположни, но съчетанието между тях би могло да бъде особено сполучливо. Старите мебели могат да се освежат и да стоят гордо до останалата част от обзавеждането. Ретро декорацията също се откроява като тенденция за лятото – старите куфари, старите обувки и т.н. По-добре не ги изхвърляйте, а им дайте нов живот. Боядисайте ги в свежи цветове, все пак е лято!

Обособяване на зона за работа. 

На няколко пъти споменахме влиянието на пандемията от Covid-19 върху интериорния дизайн. Именно тя наложи “хоум офиса” като масова практика. Въпреки че в момента има тенденция към връщане в офисите, смята се, че в бъдеще ще се залага на хибриден вариант – работа и от вкъщи, и от офиса.

Затова тенденцията е да се обособи кътче за работа в дома – място, където да знаете, че е само и единствено за това. Ако домът е голям може да е отделна стая, а ако нямате достатъчно място – бихте могли да пригодите отделна част от помещението като я отделите със завеса, параван или нещо друго, и боядисате стената в по-различен цвят, да речем. 

И понеже говорим за лятото, свежите цветове на хоум офиса са от съществено значение. Разбира се, не забравяйте за цветята. Докато работим, трябва да е приятно, нали?

Плажно настроение. 

Дори и домът ви да е далеч от морето, можете да внесете морско настроение, ако се направи подходящ интериор. Тази тенденция е актуална всяко лято, актуална е и сега. Най-лесно морското настроение идва в дома посредством декорация  - бутилки с черупки от миди, морски елементи по стените, картини на море, стена в бледо синьо...въпрос на въображение и лично усещане. 

Африканско вдъхновение за влизане в летен режим. 

Шарки, щампи, флорални мотиви, съдове, декоративни предмети, вдъхновени от Африка – по този начин лятното настроение гарантирано и то с екзотичен привкус. Тук съветите са смело да експериментирате – колкото по-нетрадиционно, толкова по-интересно!

Време за креативност. 

Може да звучи парадоксално, но една от налагащите се тендениции е да не се спазват стриктно тенденциите. Тоест, хубаво е да сте в крак в модата, но не да я следвате сляпо, а да наложите и своя стил и индивидуалност в дома си.

Ако сте фенове на изчистения стил, доверете се семпли мебели и декорация. Ако пък сте по-екстравагантни и харесвате нестандартни дизайни, заложете на такъв тип обзавеждане. Най-важното е да се чувствате уютно у дома и да ви е приятно времето, прекарано вкъщи.