20 огромни тръби изсипват мръсна вода в езерото Панчарево, алармираха жители на едноименния столичен квартал в социалните мрежи. Според тях проблемът е стар, но предстоящите местни избори са подходящ момент да се потърси решение на проблема. Съкварталците настояват всички кандидати за районни кметове да поемат анажимент да се сложи край на замърсяването на водоема.

"Езерото Панчарево днес - помийна яма и едно нерагламентирано сметище около него! Преброихме около 20 огромни тръби, от които шурти вода с неизяснен произход! Срам ни е и вече думи не ни останаха, но отпуските свършиха и ние няма да се примирим с това безумие и безхаберие!", пишат членове на Сдржуението за развитие на Панчарево и Кокаляне.

Според жители на квартала, проблемът с изливането на отходни води в езерото е открай време, защото там няма канализация, а всеки се спасява със септични ями. 

"Под ресторант "Лебеда" имаше навремето едно заведение -  "Синият вир" - там винаги е миришело на фекалии. След това построиха блокове, но те и до ден днешен са празни, защото никой не иска да живее сред такава смрад", разказа пред TrafficNews Катя Попова, която е коренячка от Панчарево. 

По думите й, за езерото никой никога не се е грижел, нито някога е почиствано. 

Преди години на това място са били зеленчуковите градини на жителите на Панчарево и Кокаляне, а през 50-те е решено да се прави язовир, дори е издигната една стена. Но в крайна сметка и това не се случва. Имало е място, предвидено за плаж, но тъй като не се поддържа, там никой не ходи. "Езерото се превърна в блато, кой ще плува в септична яма", коментира още Катя Попова. 

По думите й, вонята идва и от тръбата с минерална вода, която мирише на сяра и също се излива в Панчарево. Част от нея захранва банята, ползва се и в басейна "Корали". За ромите пък това е пералня на открито, която те редовно ползват.

"За Панчарево могат да се направят много неща, но трябва воля за това. А досега никой районен кмет не е имал такава", казва още Катя Попова.