Жители на село Първенец апелират за незабавни действия срещу инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на инертни материали край населеното място. По-рано днес те са разпространили отворено писмо адресирано до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана на Република България, Министерски съвет, областния управител Дани Каназирева, министри и органи на местното самоуправление. Чрез него жителите на Пловдив, Златитрап и Първенец, които преди месец се обединиха в Инициативен комитет,  изразяват своето категорично несъгласие за изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл в местността "Иванчовата чука". 

Както вече ви разказахме, сагата започва през 2011 година, когато частен инвеститор получава одобрение от Министерство на енергетиката да прави проучване на терен край селото, за да добива пясъци и дребни чакъли. Става въпрос за терен с големина около 210 декара, който обхваща бившето летище и т.нар. сметище край селото. Половината от тази земя е на частни собственици. 20 души делят около 100 декара, а около 20 декара са общински земи. Местните наричат района „Чакъла“.

Инвеститорът – Тодор Воденичаров, предлага на собствениците да купи земите им, но те отказват да го направят на посочената от него сума. Според тях става въпрос за пари на квадратен метър, който са доста под пазарната оценка. Той обаче продължава действията си, като поетапно получава разрешения от ВиК, Басейнова дирекция, РИОСВ и от други необходими институции. Собствениците подават жалби и възражения срещу това, но повечето от тях нямат резултат.

"Инвестиционното намерение е за ползване на площ от 210.249 дка, от които 69 дка са на инвеститора, около 30 дка - на община "Родопи", а останалите 110 дка са ЧАСТНИ земеделски земи на повече от 30 собственика, които не са давали съгласието си за ползване на земята им по какъвто и да било начин и НЕ желаят да отдават или продават земята си", е записано в текста на отвореното писмо. Според жителите на селото изграждането на кариера ще унищожи обработваемите земи,  ще промени състава на почвите и не на последно място - ще наруши екологичното равновесие в района. От Инициативния комитет изтъкват още, че целият район е ловна територия, а наличието на финни прахови частици, шумът от взривове и постоянно движещите се камиони неминуемо ще прокудят дивеча от него. 

"Финните прахови частици ще покриват цветовете на земеделските и другите култури в землището на Първенец и съседните землища и това ще попречи на тяхното оплождане, съответно - на плододаването на всички земеделски и други култури", се казва още в писмото. 

Собствениците на земи припомнят още, че многократно са подавали възражение срещу промяната на предназначението на обработваните от тях терени, които попадат в концесионната площ. Според тях изготвеният доклад за ОВОС не предоставя конкретен анализ на количеството и качеството на засегнатите земи, като в него липсва и актуална информация от Общинска служба по земеделие. 

"В доклада на ОВОС не се съдържа обосновка за това какво налага именно в тази очертана произволно от инвеститора площ да се добиват тези полезни изкопаеми, които не са уникални, не се намират само на това място, не са особено ценни, нито редки, за да се действа в нарушение на правата на местното население", пишат още местните. Те допълват, че до момента са постъпили 48 жалби и възражения срещу така започнатата процедура по одобряване на ОВОС, но сигналите са били неглежирани от институциите. 

От Инициативния комитет се канят да организират протести и да сезират европейските институции, в случай, че докладът за ОВОС бъде одобрен.

Повече по темата - вижте в линка:

Жители на Първенец заплашват с протести и блокади заради нова кариераХората се тревожат от замърсяване на въздуха, водата и реколтата си