Поредната година е към своя край и с това идва време за равносметка, както и да се обърне внимание на най-големия проблем – смъртта на пътя.

Така наречената „война по пътищата“ е всекидневие, с което човек, ще - не ще, постепенно започва да свиква и да не му обръща внимание.  Стотици станаха жертви на тази война, която не се води на бойното поле. Причините - от лош асфалт до чисто човешки грешки.

И все пак понякога статистиката на тази „война“ не може да остане безразлична. По данни на МВР до средата на декември 602 българи са загубили живота си на пътя.

През годината TrafficNews.bg ви информираше за тежките инциденти в Пловдив и района, заради които градът оглави черната статистика в страната за пореден път. Според статистиката от 1 януари до 15 декември 2018 година на територията на града и областта са станали 3006 катастрофи, в които са загинали 70 човека и са ранени 1 147. Терените на трагедиите отново бяха магистрала „Тракия”, Околовръстното шосе, Асеновградско, пътят Пловдив-Първомай и големите пътни артерии в града.

Ще припомним някои от ужасяващите пътни инциденти през изминалата година:

Черна седмица беляза годината. В рамките на 5 последователни дни осем души загубиха животите си във войната по пътя в Пловдивско.

Черната серия започна на 1 юли. На  магистрала Тракия, в района на 107 км, лек автомобил Фолксваген Транспортер се удари в товарен Мерцедес 317 . В резултата на удара намясто загинаха четирима - три жени и дете на 2 годинки, а други трима бяха настанени в болнично заведение. 

Автомобилът ковчег от магистралата край Пловдив – смачкан до неузнаваемост СНИМКИ+ВИДЕОЗагиналите жени са 24, 29 и 50 години, а детенцето на 2 годинки

На следващия ден, 2 юли, мъж и жена загинаха намясто след жесток удар между две леки коли и тир. Инцидентът стана отново на магистрала Тракия в района на Раковски.

Фолксваген се блъсна в аварирал тир в аварийната лента. Завъртя се и бе блъснат от мерцедес. Намясто загинаха водачът на фолксвагена и пътничка. Шофьорът на тира, който бе извън него, бе откаран в болница. Леко пострадал бе и шофьорът на мерцедеса. 

Жената, която загина на магистралата, е била издирвана! СНИМКИВероятно тя е наркозависима и е на метадонова програма, а загиналият шофьор е бил без книжка

Жестокият удар с двама загинали край Пловдив в СНИМКИ и ВИДЕОКолата на загиналите е смачкана до неузнаваемост

На 3 юли 69-годишна пловдивчанка загина след челен сблъсък между автомобил и камион край Пловдив. Инцидентът стана около обяд на източнообходния път, в участъка между Скобелева майка и разклона за Скутаре. Фолксваген навлезе в насрещната лента и се удари в тир. Намясто загина шофьорката на колата. 

Режат ламарините, за да извадят пловдивчанката, загинала в тежка катастрофа ВИДЕО+СНИМКИТирът е собственост на транспортна фирма от Враца

В следобедните часове на 5 юли тежък инцидент окървави отново магистрала Тракия край града под тепетата. Микробус се удари в разделителната мантинела, завъртя се и излезе вдясно извън пътя. В буса пътуваха 53-годишен мъж и 59-годишна жена, която загина намясто.

Отново смърт на пътя! Жена загина на АМ „Тракия” край Пловдив СНИМКИНисан, при опит на водача да избегне удар с микробуса, също е излязъл от пътя

Несъмнено една трагедия беляза както града под тепетата така и Бургас. В жестоко меле загинаха мъж и съпругата му, която бе бременна в осмия месец. Катастрофата стана на магистрала Тракия, в края на месец май. Лека кола ауди бе връхлетяна от ТИР, зад волана на който бе латвийски водач. Преди каскадата тежкото превозно средство разбило разделителната мантинела и навлязло в насрещното.  Северина и Ивайло загинали намясто, както и бебето.

Още тогава се установи, че в кръвта на тираджията са открити следи от наркотици – марихуана. Половин година след трагедията, украинецът получи наказанието си. Той бе осъден на 8 години затвор.

 

Карнобат потъна в траур заради бременната Северина, убита от тир на АМ “Тракия“ край Пловдив СНИМКИКрасавицата и съпругът й Ивайло Минчев от Бургас са жертвите от кървавата катастрофа

Едно 23-годишно момиче загина, след челен сблъсък в дърво на Пазарджишко шосе. Автомобилът на Пепи, която бе студентка в Пловдив, поднесъл, излязъл от пътя и се забил в дърво. Момичето загинало намясто.  Наложило се пожарникари да режат част от ламарините на автомобила.

Инцидентът стана в началото на месец май.

 

Момичето, загинало при жестоката катастрофа край Пловдив, закъснявало за изпитОт една година то е било сгодено за дългогодишния си приятел

През август пожарникар, загуби живота си по време на инцидент с пожарна кола. В следобедните часове на 17.08  пожарна, отзовала се на сигнал за бедствие, пропаднала в дере край моста на входа на Куклен. В нея са били няколко служителя. За жалост един от тях загина.

Дълго време пътя бе затворен. Младши експерт Илиян Попов бе в редиците на пожарната в Кючука. Той остави съпруга и две деца

Огнеборец загина в обърнатата пожарна край Пловдив, има ранени СНИМКИ+ВИДЕОДвама пожарникари са откарани в болница

Две годишно дете остана без майка, след нелеп инцидент край Пловдив. Инцидентът се разигра през април в село Белащица. 25 – годишната жена е управлявала АТВ, което е излязло от пътя и се е забило в дърво. 

Във фаталния ден Вилислава се качила на нерегистрирано АТВ без каска, нямала и книжка. Катаджии предполагат, че е загубила контрол над возилото, прелетяла е с него над канавка и се е забила в дърво. От удара машината се е преобърнала. Водачката й е издъхнала на място.

 

Вилислава, която загина и остави 2-годишно сираче, е карала АТВ-то със 100 км/ч СНИМКИЖителите на Белащица са потресени от трагедията с красавицата

Моторист загина при  катастрофа по време на откриването на мото сезона. Инцидентът стана на кръстовището на булевард „Мария Луиза” и „Арчарица”. Двуколесното превозно средство се заби в паркирана кола, а водачът му – 29-годишен пловдивчанин загина намясто.

 

Жестока катастрофа на „Мария Луиза” в Пловдив! Загина моторист СНИМКИМястото е отцепено от полиция, рокерското шествие е помрачено

Намясто загина и още един моторист в Пловдив. 51-годишният Митко катастрофира с мотора си в ж.к. Тракия на кръстовището на Форума. Бързата машина се бе забила в джип, като след удара колата се бе преобърнала, а моторът и водачът му се влачели няколко метра. Митко загинал намясто.

 

Митко от 109-и блок е загиналият моторист на Форума* СНИМКИ51-годишният мъж е връхлетял с висока скорост кола, управлявана от жена, вътре са били и децата й

В края на ноември, след жесток челен сблъсък почина 32-годишен водач. Трагедията стана на пътя Пловдив-Първомай, на разклона за село Виница. Ударът бе между ауди и сеат. Шофьорът на сеата бе качен в линейката, но загина на път за болницата. Другият участник в ПТП-то – 19-годишно момче, се размина с фрактура на бедрото.

 

Автомобилите от челния сблъсък със смъртен случай край Пловдив са смазани СНИМКИ32-годишен мъж загина в линейката след катастрофата край Поповица

Отново на пътя за Първомай, при меле между три коли, жена загуби живота си, а трима бяха ранени. Произшествието бе близо до Садово през първите дни на април.

Лека кола фиат, пътуваща за града под тепетата предприела изпреварване, навлязъла в насрещната лентата и се блъснала в субару, а след това в движещия се след него опел. Пътничка от субаруто загинала. Смачканите ламарини останаха на платното с часове.

Фиатът и субарото от катастрофата край Садово смачкани до неузнаваемост СНИМКИНа мястото на зловещата катастрофа е и шефът на Областната дирекция на МВР - Пловдив ст. ком. Атанас Илков