Има тежки проблеми в още няколко големи болници в София и странат, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Има още 3-4 проблемни държавни болници в страната, както и 5-6 областни, които би трябвало да преминат през процедура на проверка", заяви Петров пред БНТ.

Той смята, че за директорските позиции в тези болници трябва да има конкурси. По думите му процедури за смени на ръководствата на тези лечебни заведения може и да не започнат поради изтичащия мандат на служебния кабинет. Той каза, че не иска да назовава всички проблемни болници, а посочи само някои, за които МЗ вече е посочвало публично проблеми: "Св. Иван Рилски", "Света Анна" (бившата Окръжна болница) и столичната хематология.

"Не може в публични дружества да се управляват от едни и същи хора 20-25 години. Трябва да има мандатност", обобщи Петров.

Около 500 млн. лева са дълговете на болниците, отчете той. Здравното министерство е сезирало прокуратурата за тежки нарушения в договора за изграждане на Национална детска болница. Повече от година дружеството, създадено специално за строежа на детска болница, не е свършило нищо, каза още заместник-министърът на здравеопазването.

Успяхме да свършим най-важните неща - да оценим какво сме заварили, да видим какви са основните грешки, за да не се правят отново. Да направим анализ на поведението на цялата държава по време на COVID кризата, както и да подготвим държавата за нова вълна, отчете д-р Димитър Петров.