Частичен локдаун може да бъде въведен за неваксинираните, ако настоящите мерки не дадат резултат. Това заяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

„Да, ако не успеем да сме достатъчно отговорни и не сме дисциплинирани, за да влезе в сила зеленият сертификат, може да се стигне и до локдаун. Възможно е да бъде въведен и частичен локдаун за хората, които не са ваксинирани, а след това и пълен. Ако не се овладее заболеваемостта и ако видим, че броят на новозаразените нараства по един лавинообразен начин, ще трябва да вземем мерки. Това ще се случи ако цифрите на новозаразените скочат над 1000 на 100 000 души население при 14-дневна заболеваемост“, заяви Златанов пред Нова телевизия.

Според него може да се взимат примери от други страни, където не се допускат да излизат неваксинирани след определени часове, като това може да се отнася само за хора над 60 години.

Той посочи, че вече се запълват и местата в интензивните отделения.

„В момента над 600 души са в интензивни отделения, при условие, че ние сме разкрили общо 700 легла. Има готовност да бъдат увеличени още интензивните легла, но това е за сметка на други дейности“, каза той.

Според него скритата заболеваемост е излязла наяве.

„Това се случи с въвеждането на зеления сертификат, тъй  като се тестват много повече хора. Затова и не очакваме да има пряка връзка между новозаразените и хоспитализираните“, коментира министърът.

В понеделник са извършени над 300 проверки в цялата страна за използването на зелен сертификат. Глобени са 30 души, като санкцията за физическо лице е от 300 до 1000 лева.

Според него, ако някой използва чужд сертификат – глобата ще бъде за него, а не за притежателят на документа.

На въпрос дали е възможно здравните власти да се откажат от мерките, той заяви:

„Нямаме никакво намерение да се откажем, тъй като смятаме, че напълно адекватно и навреме бяха въведени тези мерки“, коментира той.

Златанов похвали здравната инспекция в Пловдив, където има много доброволци от медицинския колеж и работата върви много добре.