Три години затвор и конфискация на една четвърт от имуществото. Това е присъдата на Димитър Велев, който е признат за виновен за серия измами, извършени в съучастие с още две лице. Той и аверите му са подвели стотици жители на Велинград, обещавайки им пари срещу имоти.

Според обвинението, между 2009 година и 2012 година, Велев и съучастниците му са заблуждавали хората, че ще им отпуснат заем в размер на различни суми,  при условие като гаранция те да прехвърлят собствеността на техните собствени или съсобствени недвижими имоти, поддържайки ги в заблуждение, че ако прехвърлят собствеността ще им се плати уговорена сума и след изплащане на заема от страна на пострадалите, заедно с лихвите, ще им бъде прехвърлена обратно собствеността на недвижимите имоти.

Освен за заеми, подсъдимите, чрез измамни действия, изготвяйки различни неистински документи – пълномощни за разпореждане със собственост, декларации и др., уговаряли част от пострадалите да продадат своите имоти, чрез убеждаване да подписват прегънати листове, за които впоследствие се установява, че са разписки за получени сума за продажна цена по договор за покупко-продажба на имотите, като сумата не е получена от пострадалите. 

Припомняме, че Велев се свърза с наш репортер преди две седмици, за да се оплаче, че полицаи са нахлули у тях и са му казали, че му е наложена мярка неотклонение "Задържане под стража". По това време Велев бил болен от ковид-19 и карантиниран. Изпратил късно вечерта резултатите си от изследванията и ги пратил в съда, но въпреки това се провело заседание без него, на което била изменена мярката му.  

По-късно TrafficNews научи, че това не е първият път, в който Велев отлага заседания по делото. На предишната дата той е избягал по време на почивката, като отишъл в Спешна помощ, тъй като му било лошо. И предишни пъти Велев се е опитвал да шиканира делото. Самият процес срещу него в Районен съд се гледа за втори път. Окръжен съд го е върнал за повторно разглеждане. 

Повече за казуса, четете тук:

Измамник с COVID получи мярка "задържане под стража", докато е под карантинаЗа да отложи заседание по случая, Димитър е избягал в почивката и отишъл в Спешна помощ

С настоящата присъда съдът е определил общо наказание на Велев 3 години затвор, като е постановил той да се изтърпи при първоначален общ режим, като е изменена взетата мярка за неотклонение в най-тежката, а именно „Задържане под стража“.

Двамата му съучастници П.П. и П.В. също са признати за виновни. П.В. получава 3 години затвор при първоначален строг режим, а П.П. се разминава с условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. 

На тримата подсъдими е наложена забрана за напускане на пределите на Република България. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 – дневен срок от постановането й пред Окръжен съд – Пловдив.