Подсъдим по наказателно дело, с положителен тест за COVID -19, получи задочно мярка за неотклонение „задържане под стража”. Причината – неявяване в съдебна зала, по време на едно от многото заседания по случая.

Димитър Велев е подсъдим за серия измами, извършени в съучастие с още две лице. Той и аверите му са подвели стотици жители на Велинград, обещавайки им пари срещу имоти.

Според обвинението, между 2009 година и 2012 година, Велев и съучастниците му са заблуждавали хората, че ще им отпуснат заем в размер на различни суми,  при условие като гаранция те да прехвърлят собствеността на техните собствени или съсобствени недвижими имоти, поддържайки ги в заблуждение, че ако прехвърлят собствеността ще им се плати уговорена сума и след изплащане на заема от страна на пострадалите, заедно с лихвите, ще им бъде прехвърлена обратно собствеността на недвижимите имоти.

Освен за заеми, подсъдимите, чрез измамни действия, изготвяйки различни неистински документи – пълномощни за разпореждане със собственост, декларации и др., уговаряли част от пострадалите да продадат своите имоти, чрез убеждаване да подписват прегънати листове, за които впоследствие се установява, че са разписки за получени сума за продажна цена по договор за покупко-продажба на имотите, като сумата не е получена от пострадалите. 

На 10 ноември е трябвало да се проведе поредното дело по случая. Димитър Велев обаче не се явил в залата, а причината – положителен тест за COVID.  Това наложило магистратите да му наложат по-тежка мярка „задържане под стража”, тъй като не били входирани доказателства за заболяването.

С медията ни се свърза Димитър, който разказа за случилото се.

Ден преди делото той се почувствал зле и посетил пловдивска болница. Направил си PSR  тест, който до края на деня бил готов и който показал положителен резултат.

„Още същия ден, час след предоставяне на положителния тест, с мен се свърза служител на РЗИ- Пазарджик, тъй като живея във Велинград. Уведомиха ме, че съм официално под карантина и ми бе разяснено, че нося наказателна отговорност ако напусна дома си. Вечерта около 23:00 часа пуснах молба до съда за отмяна на заседанието. Освен това приложих теста и документа за карантина. В 9:00 часа на следващата сутрин обаче, съда реши да ми наложи мярка „задържане под стража”. Междувременно бях уведомил и адвоката си, който също е заявил в залата, че съм болен”, каза Димитър пред медията ни.

До 22 ноември той е под карантина в дома си във Велинград, но и с мярка „задържане под стража”. Ден след заседанието в Районен съд, Велев е бил потърсен от органите на реда, за да изпълнят указанието за арест.

„Показах теста на господата, както и предписаниетп за карантина. Те не знаеха как да процедират и си тръгнаха. Днес адвокатът ми е депозирал жалба до Окръжен съд за изменение на мярката ми. Освен това ме уведоми, че документите за карантината ми са вече в деловодството на съда и най-вероятно самите съдии от Районен съд ще си отменят решението си”, каза Димитър.

Медията ни научи, че това не е първия път, в който Велев отлага заседания по делото. На предишната дата той е избягал по време на почивката, като отишъл в Спешна помощ, тъй като му било лошо. 

И предишни пъти Велев се е опитвал да шиканира делото. Самият процес срещу него в Районен съд се гледа за втори път. Окръжен съд го е върнал за повторно разглеждане. 

Какво ще се случи с Димитър Велев предстои да разберем. Към този момент от Районен съд не могат да коментират казуса, тъй като делото все още е висящо.