Сезонът за борба с градушките вече е открит. Тази година това се случва доста по-рано от обикновено заради необичайно високите температури. 262 площадки в страната вече са заредени с ракети. Денонощни дежурства вече са започнали на всички 262 ракетни площадки в страната. 

„Има достатъчно ракети, за да започнем сезона. В последствие ще се доставят още”, обясни пред Нова Обретен Обретенов от Регионалната дирекция „Борба с градушките“ в Монтана. През изминалата година в България са изстреляни малко над 15 000 ракети.

Градушка удари СмирненскиТя е с големина на грахово зърно

„През следващите дни се очакват гръмотевични бури. Днес ще прегърми слабо в централната и южната част от страната. Градушки обаче се очакват в периода 28-29 април. След тези високи температури, от сряда се очаква рязко понижение”, обясни синоптикът Петър Янков.  

Под открито небе са всичките 4000 декара, които Зарко Иванов от Монтана обработва, разказва Нова. През 2015 година дребна, но интензивна градушка унищожава над 80% от земеделската му продукция. „От рапицата не ожънахме нищо, от слънчогледа имахме около 50% процента щета, при пшеницата беше малко повече около 60-70% и почти нищо не успяхме да приберем. През последните години има доста промени в климата изразени в дълго засушаване, а след това интензивни бури“, разказа земеделецът.