До 48 часа в Пловдив ще бъде открито ново COVID отделение, като то ще бъде обособено в „Каспела“. Причината за това е повишаването на случаите на заразени у нас, които са основно концентрирани в областите София и Пловдив.

Отделението в „Каспела“ ще разполага с 30 легла. До края на седмицата се очаква да бъде отворено отделение за лечение на коронавирус и в УМБАЛ „Пловдив“, като там забавяне, тъй като се обособява отделен вход, за да може да бъдат изолирани останалите болни и посетители. Там са предвидени 16 легла.

Това е решил днес Медицинския щаб в Пловдив, съобщи областният управител Дани Каназирева.

„Най-голямото ни притеснение е август месец, тъй като тогава са отпуските. В Пловдив нямаме проблем с броя на леглата, а с персонала. Много е важно в болниците да има и отделен вход, за да не се смесват пациентите. Ако продължаваме така с този брой положителни проби ще се наложи да бъдат разкрити такива отделения и в други болници. За сега се справяме“, каза Дани Каназирва.

Относно болница „Света Мина“ и проблемът с липсата на персонал, тя заяви, че е възможно да бъдат командировани лекари от други общински болници.

„Не може, да си позволим да затворим това отделение. В момента в 7 болници се приемат заразени с коронавирус в област в Пловдив и се надяваме до понеделник те вече да са 9.

Към момента има около 6 свободни легла в отделението за коронавирус в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“.