Родители на деца с епилепсия с иск към Здравното министерство заради дискриминация. Причината е, че някои от медикаментите за лечение на болестта се покриват от Здравната каса, само докато пациентите навършат пълнолетие.

Борбата за хората с епилепсия е на няколко фронта. От една страна, пациентите трябва да открият липсващи в аптечната мрежа медикаменти. От друга - да платят от джоба си за лекарствата, които ги има, но вече не се покриват от НЗОК. Именно възрастта, а не състоянието, се оказва определяща за това дали държавата ще покрива разходите за лечение на болестта.

Внесеният иск е за дискриминация по възраст на пациентите с тежки епилепсии. От Асоциацията на родителите на деца със заболяването съдят ведомството, а не Касата, с обяснението, че министерството е това, което определя здравните политики в страната.

Силвия Арсенова е била на 10 години, когато ѝ поставили диагноза „епилепсия”. Сега е на 52. „До 18-годишна възраст съм пила лекарства, които се покриваха от НЗОК, след това се изведоха от Здравната каса. Започнах приема на други медикаменти, които беше доста трудно организмът ми да приеме”, обяснява тя.

Така за пациенти като Силвия няма алтернатива, освен да заделят част от семейния бюджет, за да продължат лечението си. Често обаче разходите за медикаментите излизат още „по-солено”. Защото в аптечната мрежа у нас ги няма и трябва да се купуват от чужбина, споделят пациентите.

„В една европейска страна е 150 лева на кутийка, а в друга - 250 лв. Разликата от 100 лева кой я покрива?!”, пита Силвия.

„Лекарите ги изписват и ние тръгваме с куфарите. Става изключително тежко, защото трябва да имаме рецепта от лекар от съответната страна. Това означава да заплатиш на този лекар, да получиш съответната рецепта и да започнеш да се лекуваш”, обяснява Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

За NOVA от Здравното министерство заявиха, че през миналата година до тях да постъпвали единични сигнали за липсващи медикаменти. Не стана ясно обаче дали ще предприемат действия, за да облекчат финансово пациентите с епилепсия и след като навършат пълнолетие.