„Предстоят съвместни проверки на контролните органи на Министерството на здравеопазването, на МВР и на Министерството на земеделието и храните, тъй като масово не се спазват противоепидемичните мерки в нощните заведения и в курортите". Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

По думите на Кунчев акцент на проверките ще бъдат заведенията и специално дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора - основен таргет на Делта варианта. Както и по бензиностанциите, където има големи групи хора, придвижващи се към морето и контролно-пропускателните пунктове.

"Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така обърнахме нещата, че вече ако някой носи маска го гледат накриво. И не мога да се начудя как нашите хора идват от Западна Европа и обясняват колко са железни там мерките. Само, че това важи за някъде другаде, не и докато са си у нас", категоричен беше здравният инспектор.

Той смята, че в хотелите до голяма степен се спазват мерките.

„Заболеваемостта в страната е 30 на сто хиляди, но в големите градове и по курортите на Черноморието е около 50-60 на сто хиляди. Преобладава вариантът Делта, каакто е и в по-голямата част на континента. Все още Централна и Източна Европа са в зелена зона, но ситуацията се променя бързо", смята Ангел Кунчев.

„В червената зона по заболеваемост ще попадне и Монако, а от зелена в оранжева зона преминават Исландия и Франция, като е голяма възможността Франция да премине и в червена зона”, каза още той. Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България. Намалява заболеваемостта в Нидерландия, Кувейт и Тунис.

Според Кунчев страната се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпространението не е толкова рязко и с високи темпове. Делта вариантът се предава много по-лесно и повишаването на заболеваемостта е с по-бързи темпове. Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи", обясни още той.

От думите му стана ясно, че вероятно към края на годината ще има и "трета игла" на ваксините.

"Но това трябва да стане след нова характеристика на продуктите, която да бъде одобрена от ЕМА. След декември очакваме и подобрени ваксини, които да влияят още повече на вируса", разкри доцентът.