Служителите в администрацията на МВР, Министерството на отбраната и ДАНС, които досега са били назначени по специалния закон за МВР и са получавали съответните привилегии, ще трябва още от догодина да бъдат преназначени по Закона за държавния служител и съответно да отпаднат бонусите им. Това се разбира от писмо на финансовия министър Владислав Горанов до ръководствата на силовите структури. Намеренията на финансовото ведомство са промените да бъдат направени чрез закона за бюджета за догодина, съобщава "Дневник".

Още отдавна в МВР планираха да направят такава промяна и да разграничат хората на бюра от тези, които са активно на улицата, но намерението беше това да стане поетапно. Искането на Горанов е това да стане накуп още в началото на 2016 г.

Промяната ще засегне около 4500 служители в администрацията само на МВР. По изчисления на Горанов това ще спести на вътрешното министерство около 15 млн. лв. годишно само от осигуровки.

В същото време обаче не е ясно как ще бъде изпълнено друго изискване на закона - освобождаваните от системата на МВР да получават компенсация толкова заплати, колкото години трудов стаж имат, но не повече 20. Според изчисления на МВР при освобождаването на служителите и преназначаването им обратно по другия закон компенсациите биха излезли между 80 и 100 млн. лв. В МВР обмислят да предложат по-дълъг срок за изплащане на тези компенсации от поне няколко години, а не както сега - до три месеца от освобождаването.

Другият въпрос е как ще стане конкретно преназначаването, за да не трябва всички преназначени да се явяват на конкурси.