Военното министерство е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес за вторите F-16. Това посочва министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. В социалните мрежи той публикува задочен отговор на Корнелия Нинова.

Драгомир Заков припомня, че още преди година тогавашният служебен кабинет е изпратил запитване за купуване на вторите осем самолета, информират от БНР.

 

 

 

По дати е изброена и хронологията на процеса на информиране на депутатите, обществото и министрите от кабинета.

А на оперативното заседание на правителството в четвъртък точката е била обявена като доклад, а не за решение.

Пред БНТ в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че е научила за подготвен инвестиционен разход за новите 8 самолета на последното задание на правителството.

Тогава тя и министрите на БСП напуснаха заседанието.

 

Драгомир Заков обясни че ВВС имат въпроси, което ще наложи допълнителните разговори. Но пак припомни, че България трябва да отговори на офертата до началото на ноември.

Българската армия има нужда от засилено внимание, припомня Заков.

Следващите 8 изтребителя ще струват 1,320 млрд. долара. Парите този път може да бъдат плащани разсрочено.

Ето и пълният текст на поста на военния министър в оставка:
Мит: За офертата и преговорите по вторите F16 се е разбрало на 28 юли 2022 г.
Факти:
На 19.08.2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила).
През март 2022 г., след поемането на функциите ми като министър на отбраната, многократно съм брифирал и медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите, включително, че съм настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проекто договора, с цел оптимизиране на разходите при максимално запазване на ключовите способности.
В периода март-юни 2022 г. многократно съм информирал публично, че очакваме оферта от САЩ.
В началото на април 2022 г. дойде публична новина от Вашингтон, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие беше одобрена и от Конгреса. Стойността тогава беше 1,67 млрд. долара.
В редица интервюта през юни 2022 г. заявявах, че офертата ще дойде в следващите седмици, като очаквам тя да бъде съвместима по стойност с първата при включен по-голям пакет способности.
На 19 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС обявих, че новата оферта ще пристигне всеки момент.
На 21 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по отбрана представих подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе широко отразена в медийното пространство.
На 24 юли 2022 г. коментирах темата и в прайм тайма по БНТ.
На 26 юли 2022 г. за втори път брифирах Комисията по отбрана, отново в публично заседание, последвано от специален брифинг за медиите.
На 28 юли 2022 г., в оперативната част на заседанието на МС, информирах министрите защо ПИР не е влязъл за разглеждане и, съответно, няма как да стигне до НС за одобрение. Точката бе обявена като ДОКЛАД, не “решение”.
Всичко това показва, че МО е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес по вторите 8 F16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г.
Така трябва да бъде!
Като министър се заклех от трибуната на НС, не пред някой партиен орган! Не съм бил и към момента не смятам да бъдат член на която и да е политическа партия. Това ми помага да се водя изцяло от интересите на страната и на националната сигурност!
Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията ѝ, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!
Поклон пред всекидневната отдаденост на хиляди български военнослужещи и цивилни служители от системата на МО, които въпреки лишенията и обидите от политици, продължават да изпълняват конституционните си задължения и тези по ЗОВС. Редица от тях и с цената на риск за живота им!