Да се използва армията за политически цели може да бъде опасно. Това каза военният министър в оставка Драгомир Заков пред Нова телевизия. „Не виждам друга причина за реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова на последното заседание на правителството, когато щяхме да вземем решението за осем изтребителя Ф-16, освен предстоящата предизборна кампания“, каза той.

Парите за тези изтребители – 1,3 млрд. долара за осем от тях, са предвидени в бюджета на министерството на отбраната, а цялата сделка е предвидена в 3-годишната бюджетна прогноза, обясни Заков. Затова той възрази, че няма нищо общо със социалните разходи на държавата, а и поддържането на охраната на небето също е вид сигурност.

„Ние сме се докарали до състояние някои структури в армията да са на границата да оцелеят“, каза той. И добави, че съществува политически риск да се провали този договор, защото не се знае дали ще има дълго работещ парламент и стабилно правителство.

Заков обясни още подробности от предстоящата сделка, например, че имаме договорка, че можем да забавим първата вноска през 2025 г., ако доставката на изтребителите се забави.

„Има редица начини да изолираш до такава степен един посланик, че да го поставиш в невъзможност да изпълнява задълженията си, не е нужно да го гониш от страната, това е твърде крайна мярка“, каза Заков в отговор на въпрос за руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Гоненето на 70 служители на руското посолство според него е било правилно решение.