Карантината за заразените с COVID-19 у нас вчера официално бе намалена от 14 на 10 дни, а тази за контактни лица на 7 дни. От последната заповед, обаче не става ясно дали това ще важи за вече карантинираните. На този въпрос различни мнения дават и здравните власти.

Според главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев намалената карантина за COVID-19 няма да важи за тези, които вече са получили разписание за такава. Дните ще бъдат съкратени само на тези, които тепърва ще се карантинират и ще получат обаждане от РЗИ, каза той тази сутрин пред Нова.

На друго мнение, обаче е проф. Ива Христова, която пред БНТ заяви, че новото правило ще важи и за вече заварените случаи.

„Проучвания показаха, че след седмица няма отделяне на инфекциозна РНК - т.е. това, което прави теста положителен, не е това, което може да ни зарази“, каза още тя.

Шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев пък каза, че този въпрос ще се решава днес.

Той коментира, че столичната РЗИ се е свързала с председателя на Народното събрание Никола Минчев и има вече списък на контактните му лица. Те са общо 28.

 То уточни, че за лицата със завършен ваксинационен процес и с бустерна доза, карантината става 5 дни. Те трябва да си направя тест след 72-рия час, резултатът автоматично се нанася в системата и карантината им се намалява.

„За президента това е до 16 – тогава да падне неговата карантина“, отбеляза д-р Данчо Пенчев.  

„РЗИ счита 11 януари за датата на първоначално събитие и от 11 започват да оперират със срокове и действия, списъкът на контактните лица също е подаден на 11“, уточни директорът на РЗИ – София.