Депутатът от БСП и говорител на Столетницата Елена Йончева обяви, че мълчанието на премиера Бойко Борисов по скандала "Ало, Банов съм" е част от омертата и отказа му да поеме политическа отговорност.

"Корупционният скандал отекна с ново съдебно решение. Министерство на културата изгуби отново делото за неустойка на "Ларгото". Изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което служителят не дължи неустойка на Министерство на културата", заяви още Йончева на брифинг в парламента.

И Апелативният съд отряза Банов за компенсация за ЛарготоМагистратите решиха, че бездействие на Министерството на културата е довело до забавянето на ремонта

Тя посочи, че премиерът е отказал да вземе отношение, за това че негов министър е давал указания за подправяне на документи.

"Министерството губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно. Борисов отказва да поеме политическа отговорност", настоя говорителят на БСП.

"Вместо това той казва: "Няма да ме вкарате в това!" Това е министърът, който Борисов сам си е избрал. Това е неговият министерски съвет, за който той носи отговорности", настоя Елена Йончева.

Платихме едни милиони – предварително! Колко всъщност струва ремонтът на Ларгото?Културното министерство е платило за недовършен проект, след това е похарчило милиони за ВиК

Левият депутат Пенчо Милков обяви, че са подали искане до МРРБ, ДНСК и Министерство на културата да им бъдат предоставени документите за "Ларгото".

Според него е крайно време да се провери автентичността на актовете образец 10.

"Те стават причина да се удължи срокът и Министерството на загуби делото. Ощетяваме държавата. След това решение на съда очевадно държавата е ощетена", допълни още депутатът от БСП.

"Направихме анализ на съдебното решение и от него става ясно едно - в договора за обществена поръчка има такива клаузи, които противоречат на добрите нрави. Странното е, че точно това са клаузите за неустойка. Странното е поведението по делото на самото Министерство, че не са представени документи от съда", заяви още Милков.