Културното министерство е на път да пие една студена вода за търсената компенсация за забавения ремонт  на Ларгото в столицата. Тричленен състав на Софийски апелативен съд отхвърли исковете на оглавяваното от Боил Банов ведомство към сдружението „Антична Сердика, което извърши ремонта за 17 млн. лева, но не спази сроковете.

През ноември миналата година със същото становище излезе и Софийският градски съд. Министерството на културата претендираше за неустойка по договор от 8 април 2015 г. за изпълнение на обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи, експониране и социализация на археологическите нива под бул. „Княгиня Мария Луиза“ и под пл. „Независимост“ на обект „Античен Културно-Комуникационен Комплекс Сердика“ – втори и трети етап“.

Според съда строителните работи по етап III са били изпълнени още към 29 декември 2015 г., тоест преди крайния срок, който е бил 20 януари 2016 г. Строителните работи по етап II са били изпълнени също преди крайния срок, но поради бездействието на културното ведомство, са предадени на 25 януари 2016 г., когато е подписан първият Акт образец 15.

Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност, казват магистратите. След като не е налице забава, в полза на ищеца не е възникнало вземане за обезщетение в размер на уговорената в договора неустойка, пишат съдиите в решението си. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Министерството на културата трябва да плати и 42 135 лева разноски.

С ремонта на Ларгото е свързан и скандалът „Ало, Банов съм !”, огласен от депутатката от БСП Елена Йончева. Според представения от нея запис като зам.-министър Боил Банов е уговарял през март 2016 г.  как да се спестят 700 000 лева неустойка на строителните фирми. Йончева обясни, че това закъснение е от по-ранен етап и няма нищо общо с финалното забавяне, когато културното министерство е завело иск срещу строителите.