Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи. Най-важно ни е животът и имуществото на хората. Искаме да изградим система, която да предупреждава и да регламентира как се работи на местно и национално ниво при бедствия. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на брифинг заради мощните пожари, които нападнаха страната тези дни.

„На много места в България в момента бушуват пожари, много хора са мобилизирани да ги гасят. За съжаление през днешния ден имаме инцидент, при който загинаха служители на Югозападното ДГС. В тази връзка позволете ми да изразя по човешки съболезнования към близките“, заяви Янев.

„Искам да призова всички да бъдем бдителни и да не допускаме пожари и да следим, да сигнализираме, ако видим такъв. Искаме да мобилизираме всички служители на МВР, военните, представители на горските стопанства и доброволци да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани“, допълни служебният министър.

Той заяви, че са набелязани мерки и по време на министерски съвет е бил дискутиран закон за управление на кризи, който е само в етап на подготовка. „Вече виждаме, че има необходимост от нормативна уредба, с цел недопускане на човешки загуби и материални щети“, допълни Янев.

МВР е започнала подготовката на система, която би могла да бъде в помощ за организацията и ще бъде в помощ на всички областни, общински и кметски структури да реагират по-бързо. С нея се цели взаимодействие на национално и на местно ниво.

По отношение на министерство на земеделието е бил проведен разговор с министър Бозуков. Ще стопира почистването на всички земеделски зели, за да се предотвратят искри от машините при допит с твърда повърхност. В момента преобладават полските пожари, възникнали от суши треви, уточни още Янев.

 „В основата на всички са мерките за безопасност и инструктажът на всички хора, които участват в процеса. Разчитаме на здравия разум, инструктажите са задължителни- правят се в началото на всяка дейност. Всички тези мерки ще бъдат инструментализирани и ще стартират незабавно. Огънят е непредсказуем, не можем да говорим каква и причината за смъртта на двамата служители край Сандански днес“, коментира още премиерът.

„Призивът ми към всички граждани, независимо дали са овластени по някакъв начин, бъдете бдителни и с вашата дейност не създавайте условия за създаване на пожари!“, каза Стефан Янев.

„Нямаме възможност да предскажем пожарите. До 15 август  сателитните прогнози на Коперник предсказват, че почти всички зони на Централната и Югозападна България е под риск. Днес в Старосел се наложи да бъдат евакуирани хора, както и в Кръстевич. Работи се активно по система, което да предупреждава по смарттелефон. В Старосел 4 са къщите, които са изгорели, в това число и селскостопански постройки. В Кръстевич една обитаема хижа и няколко други постройки“, допълни го Адмирал Евтимов.