Зловонна миризма се разнася в района на детска градина в село Труд. Причината за проблема са поставените до оградата на детското заведение контейнери за смет. Те се пълнят изключително бързо, а хранителните отпадъци в тях бързо се развалят и „обгазяват” района за ужас на деца и родители.

За проблема сигнализира читател на TrafficNews.bg, който е родител на дете, посещаващо детската градина. „Миризмата е ужасна, а децата играят на метър от боклука, който прелива от кошовете”, разказа ни той. Става дума за детска градина „Бисер”. В района около нея има няколко търговски обекта, които изхвърлят боклука си в контейнерите до оградата на градината. В жегите не е нужно много време, за да се разнесе вонята на мърша.

Контейнерите се изпразват веднъж седмично – всяка сряда. Още на следващия ден обаче те вече са пълни, а в следващите шест дни боклуците продължават да се трупат в препълнените контейнери и около тях.

„Въпросът е, че не им е мястото там до градинката. Малките ще хванат някоя болест или обриви. Страшно е. Повдига ни се всеки пък, когато минаваме покрай тях”, разказва читателят ни. Допълва, че няколко пъти е правено запитване за проблема към кмета на Труд, но резултат нямало.

„Това е безумие! Деца от 2 села посещават тази градина”, обяснява мъжът.  По думите му подобни проблеми имало и на други места в селото. В понеделник предстои среща на инициативен комитет в Труд, за да бъде обсъден проблемът.

Потърсихме институциите за информация за казуса. Кметът на Труд и лицето, отговарящо за отпадъците в община Марица, в момента са в отпуск. Неофициално обаче научихме, че решение на проблема се търси. Възможно е до търговските обекти да бъдат поставени отделни контейнери за смет, за да не стоят боклуците близо до детската градина.

Ще продължим да следим темата и дали проблемът с вонята и отпадъците ще бъде решен.