Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС във връзка със смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев. Пилотът почина преди повече от две години при катастрофа край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба с МиГ-29.

Поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта му и за загубата на летателния апарат, се посочва още в доклад на  министъра на отбраната Тодор Тагарев – „Три месеца в отбраната: България отново е на картата на Европа“.  

По случая бяха назначени множество експертизи. Според версия на МО от септември 2021г. основната причина за разбиване на МиГ-29 не е човешка грешка, а "загуба на пространствена ориентация". Отречено бе в летателния апарат да е възникнала техническа грешка, както и той да е бил свален. 

Становище Софийската Военно-окръжна прокуратура от края на ноември 2022г. ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

Обвиниха полковник от "Граф Игнатиево" за смъртта на майор ТерзиевВ деня на злополучното учение той е бил ръководител на стрелбите

Съпругата на загиналия пилот: Не приемам експертизата за инцидента край ШаблаДимитрина Попова заяви, че никой от замесените полета не се е обърнал към нея

Дни след това съпругата на починалия пилот подполк. Валентин Терзиев поиска прокуратурата да привлече още четирима висши военни от ръководството на ВВС като обвиняеми за нещастния случай. Тя заяви по време на брифинг пред медии, че лицата, отговорни и виновни за случилото се, са повече от едно. Преди това Военна-окръжна прокуратура повдигна обвинение на полк. Методи Орлов от авиобаза „Граф Игнатиево“, заемал длъжността на зам.-командир на летателната подготовка. В деня на злополучното учение той е бил ръководител на стрелбите. Полковникът е обвинен и за нанасяне на тежки вреди за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева.

Вдовицата на подполк. Терзиев посочи трима генерали, отговорни за смъртта на мъжа ѝТя поиска да се разследва защо на починалия летец е даден допуск за полет над море нощем

Още тогава Димитрина Попова изнесе данни, на база които поиска да се проведе разследване за дейността на лицата - полк. Юрий Луканов, Бригаден генерал Петьо Мирчев, Генерал Димитър Петров, Ген. Русев и полк. Методи Орлов.

Попова каза, че „трябва да има още привлечени от Прокуратурата. В това учение има проконтролиращи органи и висшестоящи военни по степен на отговорност“ и допълни, че щом такива отговорности изрично са посочени по документи, следва да има последствия от немарливото им изпълнение, заключва Попова.

До днес обаче по темата цареше затишие.

Това е един от множеството проблеми, които докладът на Тодор Тагарев отчитат. Говори се, че Авиобаза "Граф Игнатиево" може да не бъде готова в срок, за да посрещне F-16. Споменава се рискът от 7 млн. лева, предплатени на фирма за модернизиране на полигон „Корен“. 

Потънали са 7 милиона лева във фалирала фирма за ремонт на полигонРемонтът на авиобаза "Граф Игнатиево" има шанс да не приключи в срок, за да приеме F-16