Хеликоптер на Военновъздушните сили се включи в гасенето на пожара между селата Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент в община Елхово, който бушува трети ден, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Огнената стихия се разгърна на над 4000 дка. Гори ниска растителност, широколистна и борова гора. Усилията на екипите в момента са насочени към овладяване на южния фронт на пожара. 

Помощта по въздух бе изпратена поради силно пресечения терен. Вертолетът Ми-17, оборудван със системата за пожарогасене „bambi bucket”, излетя в 15.58 ч. от Авиобаза "Крумово".

Снимка: Facebook/Bulgarian Air force

Гасенето от земя е затруднено от вятър, който постоянно променя посоката си и разгаря нови огнища. На мястото са седем противопожарни автомобила, огнеборци и около 30 горски служители. 

Както съобщи БТА, пожарът възникна малко преди 11:00 ч. на 10 август, първоначално в сухи треви и храсти, но бързо се прехвърли в близкия горски масив, въпреки опитите да бъде ограничен.

Няма опасност за близките населени места, както и огънят да достигне до българско-турската граница, съобщиха от полицията.