„Стига със заменянето на нашата история! Незабавна оставка на министър Тодор Танев и целия му екип. На тях ще кажем само, че след османското робство е имало Батак, след това Шипка, а столът, в който се е настанил Танев е стоял Иван Вазов, когото искат да изхвърлят от учебниците”, заяви Александър Сиди от пловдивската организация на ВМРО. Той разкри, че през последните дни десетки организации на „войводите” са настръхнали срещу опитите на министерството да махне патриотични и класически български произведения.

Според тях е въпрос на време и други организации на ВМРО да поискат оставката на Танев. На ниво парламентарна група се очаква групата на Патриотичния фронт да използва своите лостове за въздействие и да поиска обяснение от министъра на образованието.

Сиди допълни,че зад Танев стои НДПС, която е проекция на ДПС и прокарва интересите на турския президент Ердоган в България. Общинският съветник припомни, че Танев е рецензент на българското издание на  книгата на Ахмет Давутоглу.

„Танев пише, че България може да е горда, че е била част от Османската империя. Нека тогава той си подаде оставката и да отиде във втората му родина Турция, или където иска да е”, заяви Сиди.

Борислав Инчев смята, че на гърба на българските деца са прави експеримент, който руши български дух и идентичност. За него това е недопустимо и трябва да се вземат спешни мерки.

Стефан Послийски пък заяви, че единствената тенденция в последните 10 години в Просветното министерство  е обезбългаряването на нашата литература и история.

Още новини ТУК

TNS.bg